Mięsne kąski z sosem czosnkowym
Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!
Sposób przygotowania
1. Olej wymieszaj z suszonymi ziołami, ostrą i słodką papryka oraz granulowanym czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Wymieszaj je z marynatą i obraną, pokrojoną w piórka cebulą. Wstaw na 30 minut do lodówki.
2. Sałatę oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory pokrój w plasterki, większe liście sałaty porwij na kawałki.Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, łyżką oleju, posiekanym koperkiem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos posól do smaku.
3. Bułeczki rozetnij w poprzek.Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku.Patelnię rozgrzej. Porcjami smaż na niej zamarynowane mięso. Na bułkach rozłóż liście sałaty oraz plastry pomidorów. Połóż po porcji gyrosa. Polej sosem.