Mięsne kąski z sosem czosnkowym

Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + marynowanie 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny gulaszowej,
  • 2 bułeczki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 8 listków sałaty
  • 5 łyżek oleju
  • suszony rozmaryn i tymianek
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • Sos czosnkowy:
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

1. Olej wymieszaj z suszonymi ziołami, ostrą i słodką papryka oraz granulowanym czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Wymieszaj je z marynatą i obraną, pokrojoną w piórka cebulą. Wstaw na 30 minut do lodówki.

2. Sałatę oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory pokrój w plasterki, większe liście sałaty porwij na kawałki.Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, łyżką oleju, posiekanym koperkiem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos posól do smaku.

3. Bułeczki rozetnij w poprzek.Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku.Patelnię rozgrzej. Porcjami smaż na niej zamarynowane mięso. Na bułkach rozłóż liście sałaty oraz plastry pomidorów. Połóż po porcji gyrosa. Polej sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje