Mięsne kąski z sosem czosnkowym
Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

Składniki
- 50 dag wieprzowiny gulaszowej,
- 2 bułeczki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 8 listków sałaty
- 5 łyżek oleju
- suszony rozmaryn i tymianek
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- granulowany czosnek
- Sos czosnkowy:
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju
- sól
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
1. Olej wymieszaj z suszonymi ziołami, ostrą i słodką papryka oraz granulowanym czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Wymieszaj je z marynatą i obraną, pokrojoną w piórka cebulą. Wstaw na 30 minut do lodówki.2. Sałatę oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory pokrój w plasterki, większe liście sałaty porwij na kawałki.Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, łyżką oleju, posiekanym koperkiem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos posól do smaku.3. Bułeczki rozetnij w poprzek.Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku.Patelnię rozgrzej. Porcjami smaż na niej zamarynowane mięso. Na bułkach rozłóż liście sałaty oraz plastry pomidorów. Połóż po porcji gyrosa. Polej sosem.