Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

Prosty, rodzinny obiad.

Pożywne klopsy w zupie z jarzyn
Pożywne klopsy w zupie z jarzyn123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag piersi kurczaka, 1 jajko
  • parmezan
  • 4 ząbki czosnku, natka, olej
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 1,5 l rosołu, sól
  • 2 marchewki
  • pół kapusty włoskiej, pieprz
  • 30 dag zielonych warzyw
  • makaron

Przygotowanie:

1. Piersi oczyść, opłucz, pokrój, a potem zmiel. Do masy dodaj łyżkę posiekanej natki, 2 dag startego parmezanu, jajko oraz 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Wyrób masę, dosypując w razie potrzeby bułkę tartą. Dopraw solą oraz pieprzem.

2. Z masy formuj niewielkie pulpety. Ułóż je na blasze i piecz 8-10 min w 190 st. Cebulę obierz i posiekaj razem z pozostałym czosnkiem. Zrumień na łyżce rozgrzanego oleju, zalej rosołem, zagotuj. Dodaj obrane i oczyszczone marchewki oraz posiekaną kapustę. Gotuj około 15 minut.

3. Zielone warzywa (groszek, fasolka, szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas