Zapomnij o nudnych mazurkach! Oto wielkanocny hit od Makłowicza

Mazurek możesz ozdobić płatkami migdałów lub całymi, blanszowanymi migdałami.
Mazurek możesz ozdobić płatkami migdałów lub całymi, blanszowanymi migdałami.123RF/PICSEL; Damian Klamka/East NewsEast News

Jak odmienić wielkanocnego mazurka?

Czy mazurek bośniacki pochodzi z Bośni?

Orzechowy raj na świątecznym stole

Przepis na mazurek bośniacki - krok po kroku

  • 11 białek 
  • 250 g cukru pudru
  • 125 g orzechów laskowych (sparzonych i obranych)
  • 125 g migdałów (mielonych razem ze skórką)
  • 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)
  • masło i mąka do wysmarowania formy
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • płatki migdałów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
  1. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. 
  2. Delikatnie wmieszać zmielone orzechy laskowe, migdały oraz posiekaną czekoladę.
  3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy.
  4. Piec w temperaturze 150°C przez 45-60 minut.
  5. W międzyczasie przygotować lukier: cukier puder utrzeć z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i kawą.
  6. Gdy mazurek wystygnie, rozprowadzić po nim ciepły lukier, a następnie udekorować orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Halszka Witkowska: Żałoba jest częścią miłościINTERIA.PL