Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym
To mięso rozpływa się w ustach
Składniki:
- 8 małych kotletów schabowych
- 5-6 łyżek masła
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka zasmażki błyskawicznej
- Sól
- mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Kotleciki opłucz, wytrzyj do sucha. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż kotlety.
Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki.
Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym. Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na talerzach, polej sosem z jabłkami. Mięso serwuj, np. z piure ziemniaczanym. Przed podaniem danie udekoruj listkami natki pietruszki.