Reklama

Reklama

Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym

To mięso rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 8 małych kotletów schabowych
  • 5-6 łyżek masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka zasmażki błyskawicznej
  • Sól
  • mielony czarny pieprz
  •  natka pietruszki do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Kotleciki opłucz, wytrzyj do sucha. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż kotlety.

Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki.

Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym. Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na talerzach, polej sosem z jabłkami. Mięso serwuj, np. z piure ziemniaczanym. Przed podaniem danie udekoruj listkami natki pietruszki.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje