Mieszkańcy Aniołowa zdradzają sekret ruchańców. To ich wielka duma!

Tradycyjne ruchańce z Aniołowa cieszą się miłością mieszkańców i zainteresowaniem turystów
Tradycyjne ruchańce z Aniołowa cieszą się miłością mieszkańców i zainteresowaniem turystów Stanislaw Bielski/REPORTEREast News

Anielskie ruchańce - skąd pochodzi nazwa?

Tradycyjne ruchańce wypiekano m.in. w tłusty czwartek zamiast pączków
Tradycyjne ruchańce wypiekano m.in. w tłusty czwartek zamiast pączkówStanisław Bielski/ReporterEast News

Anielskie ruchańce z Aniołowa - tradycyjny przysmak

Tradycyjny przepis na anielskie ruchańce

  • 1 kg mąki
  • ok.1 litr ciepłego mleka
  • 6 jajek 
  • 10 dag drożdży
Anielskie ruchańce to wielka duma mieszkańców Aniołowa
Anielskie ruchańce to wielka duma mieszkańców AniołowaStanisław BielskiReporter

Przygotowanie anielskich ruchańców 

  1. Podgrzej mleko, a do miski wsyp mąkę. W mące zrób dołek i wlej do niego połowę podgrzanego mleka. Dodaj pokruszone drożdże.
  2. Pozostaw na 10-15 minut aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu. Dodaj wtedy pozostałe mleko i zarób ciasto. 
  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Białka ubij na pianę i dodaj porcjami do ciasta. Delikatnie wymieszaj. 
  5. Na głębokiej patelni podgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż do zrumienia z obu stron. 

Idealne ciasto na anielskie ruchańce. Ważna konsystencja

Ciasto na ruchańce musi chwilę odstać
Ciasto na ruchańce musi chwilę odstać Stanislaw Bielski/REPORTEREast News
Przepis na hiszpańskie pączki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?