Reklama

Mieszkańcy Aniołowa zdradzają sekret ruchańców. To ich wielka duma!

Ruchańce z Aniołowa to tradycyjny deser z województwa warmińsko-mazurskiego, przygotowywany głównie w tłusty czwartek. Anielskie ruchańce są dumą tego regionu, ale by wyszły idealne, należy przestrzegać tradycyjnego przepisu. Jak je przygotować?

Anielskie ruchańce - skąd pochodzi nazwa?

Ruchańce z Aniołowa to słodkie racuchy, których nazwa wywodzi się od ich „ruszania” podczas smażenia. Racuchy szybko rosną, a ponieważ są bardzo lekkie, to dosłownie same przekręcają się na drugą stronę, co sprawia, że wyglądają, jakby się ruszały. 

Czytaj takżeNajprostszy przepis na pączki! Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek

Anielskie ruchańce z Aniołowa - tradycyjny przysmak

Ruchańce z Aniołowa nazywane są także „anielskimi" - pochodzą bowiem ze wsi Aniołowo w województwie warmińsko-mazurskim. To właśnie tam powstała ich słynna, tradycyjna receptura, sięgająca lat 40. XX wieku. Ruchańce spożywano tam głównie w ostatki, przygotowywane były także w tłusty czwartek, zamiast spożywanych w całym kraju pączków. 

Reklama

Wieloletnia tradycja i unikalna receptura, a także miłość mieszkańców Aniołowa do swoich ulubionych racuchów sprawiła, że zostały one wpisane 30 maja 2018 r. na Listę Produktów Tradycyjnych, są dziś znakiem rozpoznawczym tego regionu i cieszą się ogromną popularnością wśród turystów. Niezmiennie są także gwiazdą wieczoru na cyklicznym Zlocie Miłośników Aniołów w Aniołowie.

Tradycyjny przepis na anielskie ruchańce

Jak czytamy w publikacji "Lista produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego" przygotowanej przez urząd marszałkowski, tradycje związaną z wypiekaniem anielskich ruchańców pamiętają najstarsi mieszkańcy Aniołowa.  Przygotowanie przysmaku nie należało do najtrudniejszych zadań, a dodatkowym atutem był fakt, że składniki były łatwo dostępne. Tradycyjny przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a z czasem również zainteresowali się nim także turyści. 

- Wśród mieszkańców Aniołowa istnieje silne przekonanie, że anielskie ruchańce wychodzą najsmaczniejsze wtedy, gdy doda się do nich "anielskiej duszy" (wywiad etnograficzny z mieszkańcami Aniołowa) - czytamy w publikacji urzędu marszałkowskiego. 

Tradycyjny przepis przetrwał do dzisiaj. Oczywiście znaleźć możemy jego różne warianty (z cukrem, masłem czy dodatkiem soli), ale by przygotować tradycyjne ruchańce z Aniołowa, potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • 1 kg mąki
  • ok.1 litr ciepłego mleka
  • 6 jajek 
  • 10 dag drożdży

Przygotowanie anielskich ruchańców 

  1. Podgrzej mleko, a do miski wsyp mąkę. W mące zrób dołek i wlej do niego połowę podgrzanego mleka. Dodaj pokruszone drożdże.
  2. Pozostaw na 10-15 minut aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu. Dodaj wtedy pozostałe mleko i zarób ciasto. 
  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Białka ubij na pianę i dodaj porcjami do ciasta. Delikatnie wymieszaj. 
  5. Na głębokiej patelni podgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż do zrumienia z obu stron. 

Idealne ciasto na anielskie ruchańce. Ważna konsystencja

Tajemnicą idealnego ciasta na anielskie ruchańce jest proporcja mąki do mleka i drożdży. Powinna wyglądać ona tak, jak w przepisie. Odpowiednio przygotowane ciasto musi natomiast przypominać gęstą śmietanę. Jak podkreślają gospodynie "nie może być ani za rzadkie, ani za gęste". 

Ruchańce zawsze posypywane są cukrem pudrem. I jak podkreślają mieszkańcy, najlepiej smakują, popijane mlekiem.  

Zobacz również: Przepis na faworki siostry Anastazji


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ruchańce | tłusty czwartek | ruchańce z Aniołowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy