Najprostszy przepis na pączki! Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek
Przygotowanie pączków zwykle kojarzy się z dużą ilością pracy i wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Na szczęście to już nieaktualne. Obecnie mamy do czynienia z wieloma przepisami, które są dziecinnie proste i nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Zobacz, jakie pączki najprościej wykonać.
![Pączki kładzione łyżką to prosty przepis na pyszny deser](https://i.iplsc.com/000GN8WPW52WBVJ0-C322-F4.webp)
Nadejście lutego oznacza to, że nieubłaganie zbliża się tłusty czwartek. Pączki kładzione łyżką to prosty przepis, który uchroni cię przed nadmiarem pracy w to święto. Sprawdź, jak wykonać najprostsze pączki.
Spis treści:
Wykonanie pączków kładzionych łyżką
W przygotowaniu pączków kładzionych łyżką kluczowa jest technika. To ona sprawia, że nie musimy w kuchni spędzać długich godzin, a pączki smażą się w kilka minut. Polega ona na tym, że do przygotowania ciasta i smażenia go, będziemy potrzebowali jedynie dwóch łyżek. Nie wymagają one ręcznego zagniatania. Składniki wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać ze sobą, a kiedy ciasto jest już gotowe, za pomocą jednej łyżki nabieramy je, a drugą ściągamy, umieszczając na rozgrzanym tłuszczu. To sposób, który nie tylko ułatwi cały proces smażenia, ale także uchroni nas od oparzeń.
Pączki łyżką kładzione na drożdżach
Tradycyjne pączki są przyrządzane z użyciem drożdży. Jeśli chcemy ułatwić sobie proces, wybierzmy ich suchą formę. Wtedy unikniemy przygotowywania zaczynu. Będziemy potrzebowali:
- 1 szklankę mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Przygotowanie pączków kładzionych łyżką na drożdżach:
- Drożdże mieszamy z mąką i cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do mieszanki mokre składniki.
- Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po 1,5-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Rozgrzewamy wtedy tłuszcz na patelni lub w głębszym rondlu.
- Następnie kładziemy na nim łyżką ciasto.
- Smażymy pączki na brązowy kolor i wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Czytaj również: Babciny sposób na faworki. Zawsze się udają!
Szybkie pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym
Pączki z serkiem homogenizowanym to szybszy i prostszy sposób na uzyskanie puszystej struktury ciasta drożdżowego bez dodatku drożdży. Do ich wykonania będziemy potrzebować:
- szklanki serka homogenizowanego
- 3 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- oleju do smażenia
Przygotowanie pączków kładzionych łyżką z serkiem homogenizowanym:
- Zaczynamy od wymieszania jajek z serkiem.
- Do masy dodajemy suche składniki.
- Mieszamy wszystko za pomocą łyżki lub widelca.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki.
- Nakładamy ciasto oczywiście za pomocą łyżki.
- Kiedy pączki będą miały złocisty kolor, odsączamy je i obsypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
![Pączki kładzione łyżką to dobra alternatywa dla klasycznego przepisu](https://i.iplsc.com/000GN6N0XL76B197-C322-F4.webp)
Pączki pękają przy smażeniu
Najczęstszą przyczyną pękania pączków przy smażeniu jest ich nadzienie. W przypadku, kiedy jest go zbyt dużo lub jest zbyt ciekłe, może powodować, że pączek się rozpada. Nie będzie to problem w przypadku pączków kładzionych łyżką. Ten rodzaj wypieku jest przygotowany bez nadzienia. Jeśli jednak chcemy je dodać, wystarczy, że już gotowe pączki, za pomocą szprycy nadziejemy naszym ulubionym dżemem.
***