Najprostszy przepis na pączki! Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek
Przygotowanie pączków zwykle kojarzy się z dużą ilością pracy i wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Na szczęście to już nieaktualne. Obecnie mamy do czynienia z wieloma przepisami, które są dziecinnie proste i nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Zobacz, jakie pączki najprościej wykonać.
Nadejście lutego oznacza to, że nieubłaganie zbliża się tłusty czwartek. Pączki kładzione łyżką to prosty przepis, który uchroni cię przed nadmiarem pracy w to święto. Sprawdź, jak wykonać najprostsze pączki.
Spis treści:
Wykonanie pączków kładzionych łyżką
W przygotowaniu pączków kładzionych łyżką kluczowa jest technika. To ona sprawia, że nie musimy w kuchni spędzać długich godzin, a pączki smażą się w kilka minut. Polega ona na tym, że do przygotowania ciasta i smażenia go, będziemy potrzebowali jedynie dwóch łyżek. Nie wymagają one ręcznego zagniatania. Składniki wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać ze sobą, a kiedy ciasto jest już gotowe, za pomocą jednej łyżki nabieramy je, a drugą ściągamy, umieszczając na rozgrzanym tłuszczu. To sposób, który nie tylko ułatwi cały proces smażenia, ale także uchroni nas od oparzeń.
Zobacz również:
Pączki łyżką kładzione na drożdżach
Tradycyjne pączki są przyrządzane z użyciem drożdży. Jeśli chcemy ułatwić sobie proces, wybierzmy ich suchą formę. Wtedy unikniemy przygotowywania zaczynu. Będziemy potrzebowali:
- 1 szklankę mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Przygotowanie pączków kładzionych łyżką na drożdżach:
- Drożdże mieszamy z mąką i cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do mieszanki mokre składniki.
- Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po 1,5-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Rozgrzewamy wtedy tłuszcz na patelni lub w głębszym rondlu.
- Następnie kładziemy na nim łyżką ciasto.
- Smażymy pączki na brązowy kolor i wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Czytaj również: Babciny sposób na faworki. Zawsze się udają!
Szybkie pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym
Pączki z serkiem homogenizowanym to szybszy i prostszy sposób na uzyskanie puszystej struktury ciasta drożdżowego bez dodatku drożdży. Do ich wykonania będziemy potrzebować:
- szklanki serka homogenizowanego
- 3 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- oleju do smażenia
Przygotowanie pączków kładzionych łyżką z serkiem homogenizowanym:
- Zaczynamy od wymieszania jajek z serkiem.
- Do masy dodajemy suche składniki.
- Mieszamy wszystko za pomocą łyżki lub widelca.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki.
- Nakładamy ciasto oczywiście za pomocą łyżki.
- Kiedy pączki będą miały złocisty kolor, odsączamy je i obsypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
Pączki pękają przy smażeniu
Najczęstszą przyczyną pękania pączków przy smażeniu jest ich nadzienie. W przypadku, kiedy jest go zbyt dużo lub jest zbyt ciekłe, może powodować, że pączek się rozpada. Nie będzie to problem w przypadku pączków kładzionych łyżką. Ten rodzaj wypieku jest przygotowany bez nadzienia. Jeśli jednak chcemy je dodać, wystarczy, że już gotowe pączki, za pomocą szprycy nadziejemy naszym ulubionym dżemem.
***