Migdałowe cantuccini
Tradycyjne włoskie ciasteczka z migdałami. Świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki
- 5 dag drobno siekanych migdałów
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru trzcinowego
- sól
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka z cytryny
- 5 dag całych migdałów
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj posiekane migdały z mąką, szczyptą soli, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, skórkę z cytryny i całe migdały. Zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj wałek o śred. 3 cm, przełóż go na blaszkę. Piecz w 180°C 30 min.
3. Przełóż ciasto na deskę, ostrym nożem pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż je na blaszce. Piecz w 160°C 10-12 minut.
4. Przewróć ciasteczka, piecz kolejne 10-12 minut.