Reklama

Reklama

Migdałowe cantuccini

Tradycyjne włoskie ciasteczka z migdałami. Świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5 dag drobno siekanych migdałów
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • sól
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • 5 dag całych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj posiekane migdały z mąką, szczyptą soli, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, skórkę z cytryny i całe migdały. Zagnieć gładkie ciasto.

2. Uformuj wałek o śred. 3 cm, przełóż go na blaszkę. Piecz w 180°C 30 min.

3. Przełóż ciasto na deskę, ostrym nożem pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż je na blaszce. Piecz w 160°C 10-12 minut.

4. Przewróć ciasteczka, piecz kolejne 10-12 minut.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: Ciasteczka cantucci

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy