Mikołajek i słodkie przekąski
Ten zbiór przepisów jest owocem nieoczekiwanego i radosnego spotkania najsłynniejszego francuskiego ucznia i znanego, nagradzanego gwiazdkami Michelin, szefa kuchni. Mikołajek i Alain Ducasse zakasują rękawy i spotykają się przy kuchennym stole, by przygotować dla was 30 słodkich przepisów, które przywodzą na myśl najszczęśliwsze chwile dzieciństwa!
W historiach o Mikołajku Goscinny i Sempé zachwycająco odtworzyli słodki smak dzieciństwa swojego bohatera, sympatycznego łasucha: pachnące śniadanie, bułeczka z czekoladą po wyjściu ze szkoły czy atmosfera dziecięcych podwieczorków...
Alain Ducasse z kolei odkrywa i dzieli się z nami kilkoma pysznymi wspomnieniami ze swojego dzieciństwa: "Zapach tarty, kruche ciasto, lekko skarmelizowany cukier, mięciutkie jabłka...".
Pasja, by przekazywać i pobudzać smak, stała się dla słynnego szefa kuchni inspiracją do stworzenia tych przepisów na cztery ręce, smakowitych, ze szczyptą nostalgii, które można przyrządzić samemu (gdy masz więcej niż 7 lat) lub całą rodziną. Kwintesencja słodkiego dzieciństwa zarówno dla małych, jak i dużych dzieci!
Alain Ducasse Alain Ducasse, pochodzący z Landów, jest jednym z najsłynniejszych szefów kuchni swojego pokolenia. Wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin, założyciel 23 restauracji w 7 krajach. Wykonuje swój zawód w duchu dzielenia się i przekazywania wiedzy. Cieszy się międzynarodową sławą od Paryża po Tokio. Alain Ducasse ma jedną słodką słabostkę z czasów dzieciństwa: kromkę wiejskiego chleba posmarowaną kajmakiem.
Co warto wiedzieć o Alainie Ducassie?
Zdobywca 21 gwiazdek Michelin (jako pierwszy posiadał trzy restauracje z trzema gwiazdkami Michelin w trzech różnych miastach: Paryżu, Londynie, Monako).
W 2004 r. został odznaczony Legią Honorową przez prezydenta Francji, Jacques’a Chiraca.
W 2009 r. otworzył szkołę kulinarną Alain Ducasse Education.
W 2011 r. przygotowywał menu na wesele księcia Monako Alberta z Charlene Wittstock.
Jest twórcą programu Women with a Future (Femmes en Avenir) skierowanego do kobiet imigrantek, dzięki któremu mogą przełamać biedę i zmienić swoje życie, ucząc się wykwintnej kuchni (haute cuisine). Ducasse zagwarantował im 15 miejsc pracy w swoich restauracjach.
W 2014 r. Alain Ducasse w swojej flagowej restauracji, Plaza Athénée w Paryżu, dokonał rewolucji: niemal całkowicie wyeliminował z menu mięso (zostawił ryby), zastępując je ziarnami i warzywami pochodzącymi z ekologicznych gospodarstw.
Amerykański magazyn "Forbes" umieścił go w pierwszej setce najbardziej wpływowych ludzi na świecie.
W 2014 r. wartość Alain Ducasse Enterprise przekroczyła 80 milionów euro.
W 2015 r. razem z Laurentem Fabiusem, ministrem spraw zagranicznych i rozwoju międzynarodowego Francji, przygotowali projekt Goût de France (GoodFrance.com) mający na celu promowanie francuskiej gastronomii na świecie. 19 marca 2015 r. w ponad 1300 restauracjach na 5 kontynentach najlepsi szefowie kuchni oraz restauratorzy serwowali kolację à la française, podczas gdy ambasadorzy Francji proponowali wybranym gościom wykwintne menu w swych rezydencjach. Akcja została powtórzona w tym roku.
Współpracuje m.in. z Europejską Agencją Kosmiczną, tworząc żywność, która jest wysyłana w kosmos.
We wrześniu tego roku otworzył restaurację o nazwie ore w Wersalu, w której serwowane warzywa pochodzą z królewskich ogrodów.
Dawid Balana
Ukończył socjologię na UMCS w Lublinie, pracował jako kucharz w USA, Norwegii i Francji; w 2015 jako pierwszy Polak rozpoczął naukę w prestiżowej szkole kucharskiej Alain Ducasse Education w Paryżu, którą ukończył w marcu tego roku z wyróżnieniem jako jedyna osoba w ciągu trzech ostatnich lat. Od 20 października 2016 roku - szef kuchni w restauracji Kieliszki na Hożej.
O szkole:
W Alain Ducasse Education dąży się do perfekcjonizmu w każdym calu: idealnie czysta zapaska, maksymalnie zaostrzone noże, zawsze wyostrzone zmysły, otwarte na nowe doznania, do tego skupienie się na detalach. Nawet jeśli tyle lat robiłeś zupę cebulową czy jakiś sos, tamtejsi kucharze pokazują taką technikę, że smak potrawy będzie jeszcze lepszy.
O Alainie Ducassie:
To człowiek instytucja, chodząca orkiestra. Koncept Alaina Ducasse’a polega na tym, że on jest mentorem wszystkich swoich przedsięwzięć. W tym samym ośrodku co szkoła mieści się studio telewizyjne, wydawnictwo, w którym wydaje m.in. książki swojego mistrza Joëla Robuchona, jest właścicielem dziesiątek restauracji.
Zaskoczeniem jest prostota przepisów Ducasse’a: przeglądając jego książki kulinarne, trudno uwierzyć, że to są dania serwowane w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin.
"Mikołajek i słodkie przekąski. Łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem"
To książka bardzo francuska, m.in. dzięki używaniu dużej ilości masła. Przepisy są proste, łatwe do wykonania w zaciszu domowym z dzieckiem. W książce znajdziemy przepisy na takie klasyki kuchni francuskiej, jak croissant czy palmiery, które są jednym z moich ulubionych przysmaków. Szczególnie zainteresował mnie przepis na charlotte urodzinową z owocami.
Deser bardzo na czasie: lekko słodki i zdrowy dzięki dużej liczbie owoców. Warto zwrócić uwagę, że w przepisie Ducasse nie każe za mocno siekać owoców, by zachować ich kształt i podkreślić wysoką jakość produktów. To jest przepis bardzo w stylu Ducasse’a.