Mini pączki nadziewane musem jabłkowym z sosem waniliowym
Eleganckie.

Składniki na 15 sztuk:
- 150 g mąki,- sól,- 2 żółtka,- 15 g masła,- 10 łyżek + 500 ml mleka,- 15 g drożdży,- 5 łyżek cukru,- 4 jabłka,- 2 łyżki Calvadosu,- opakowanie sosu waniliowego w proszku,- 1 litr oleju rzepakowego,- łyżka soku z cytryny,- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce.
Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka + odrobina cukru waniliowego).Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 15 porcji, formować kule. Jeszcze raz zostawić na 10 minut pod przykryciem. Olej rozgrzać do temp 160 st. C i smażyć pączki po 8 minut. Nastrzykiwać musem jabłkowym. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Plasterki jabłka, pączki i sos nakładać na talerzyki.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 160 kJ/38 kcal