Mini pączki nadziewane musem jabłkowym z sosem waniliowym
Eleganckie.
Składniki na 15 sztuk:
- 150 g mąki,
- sól,
- 2 żółtka,
- 15 g masła,
- 10 łyżek + 500 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki Calvadosu,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku,
- 1 litr oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce.
Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka + odrobina cukru waniliowego).
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 15 porcji, formować kule. Jeszcze raz zostawić na 10 minut pod przykryciem. Olej rozgrzać do temp 160 st. C i smażyć pączki po 8 minut. Nastrzykiwać musem jabłkowym. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Plasterki jabłka, pączki i sos nakładać na talerzyki.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 160 kJ/38 kcal