Mini-pavlova z rodzynkami
Doskonały deser.
Składniki:
- 75 g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 250 g cukru
- 200 g śmietany
- pół łyżeczki octu winnego
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sól
- 50 g kakao
Przygotowanie:
Rodzynki zagotować z rumem, ostudzić. Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli wodnej.
Jajka rozdzielić. Żółtka z cukrem ubić na gęstą kremową masę w gorącej kąpieli wodnej, a następnie w zimnej kąpieli wodnej. Śmietanę ubić.
Odłożyć łyżkę rodzynek. Śmietanę i czekoladę dodawać na przemian do masy jajecznej. Dodać rodzynki. Foremkę aluminiową (8x16cm) wyłożyć folią spożywczą, wlać masę i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.
Białka ubić dodając 100 g cukru i ocet. Wmieszać mąkę ziemniaczaną. Nakładać łyżką kleksy masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W każdym zrobić małe wgłębienie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (100 St. C) na 2,5 - 3 godziny.
125 ml wody zagotować z 100 g cukru i solą. Wmieszać kakao o gotować 4-5 minut. Sos ostudzić od czasu do czasu mieszając. Na każdą bezę nakładać gałkę lodów, polewać sosem i posypać pozostałymi rodzynkami.