Reklama

Reklama

Mini-pavlova z rodzynkami

Doskonały deser.

Składniki:

  • 75 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 250 g cukru
  • 200 g śmietany
  • pół łyżeczki octu winnego
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • 50 g kakao

Reklama

Przygotowanie:

Rodzynki zagotować z rumem, ostudzić. Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli wodnej.

Jajka rozdzielić. Żółtka z cukrem ubić na gęstą kremową masę w gorącej kąpieli wodnej, a następnie w zimnej kąpieli wodnej. Śmietanę ubić.

Odłożyć łyżkę rodzynek. Śmietanę i czekoladę dodawać na przemian do masy jajecznej. Dodać rodzynki. Foremkę aluminiową (8x16cm) wyłożyć folią spożywczą, wlać masę i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.

Białka ubić dodając 100 g cukru i ocet. Wmieszać mąkę ziemniaczaną. Nakładać łyżką kleksy masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W każdym zrobić małe wgłębienie. Wstawić do  rozgrzanego piekarnika (100 St. C) na 2,5 - 3 godziny.

125 ml wody zagotować z 100 g cukru i solą. Wmieszać kakao o gotować 4-5 minut. Sos ostudzić od czasu do czasu mieszając. Na każdą bezę nakładać gałkę lodów, polewać sosem i posypać pozostałymi rodzynkami.

Dowiedz się więcej na temat: Mini-pavlova z rodzynkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje