Mini-steki z salsą pomidorową

Z grillowanymi kromeczkami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 600 g filetów z kurczaka,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szczypta papryki ostrej ,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 pomidorów,
- 1 łyżka keczupu,
- sól,
- czarny pieprz,
- 1/2 wiązki bazylii,
- 4 kromki czarnego chleba

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki, włożyć do miski. Chili umyć, wyciąć gniazda nasienne i drobno posiekać, a następnie wymieszać z olejem i papryką ostrą. Marynatę zmieszać z mięsem. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 umyte pomidory przekroić na pół i odłożyć na bok. Jednego pomidora grubo zetrzeć, pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomidory, czosnek i ketchup wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bazylię umyć, osuszyć i pociąć w drobne paski. Wymieszać z salsą. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Razem z przepołowionymi pomidorami opiekać na rozgrzanym grillu obracając przez 6-8 minut. Chleb także zrumienić na rozgrzanym grillu. Filet z kurczaka podawać połówkami pomidorów, salsą i chlebem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas