Minitarty grzybowe
Znakomite do czerwonego barszczu!

Składniki
- ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
- żółtko
- nadzienie
- ok. 400 g pieczarek i kurek
- 3 jajka
- szkl. startego sera (np. mozzarella)
- sól, pieprz
- dymka
- olej
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Przygotuj ciasto wg rad z ramki z lewej strony, wylep nim okrągłe foremki do tart, piecz 20 min na złoto.
2. Grzyby umyj, osusz, pokrój, obsmaż na oleju z cebulką z dymki, dopraw (szczypiorek odłóż pokrojony). Na upieczonych spodach rozłóż grzyby, zalej jajkami roztrzepanymi z serem i doprawionymi. Piecz jeszcze 30 min. Podaj posypane szczypiorkiem (możesz go dodać też do masy jajecznej przed pieczeniem). Świetne do zupy, np. barszczu.