Minitarty z ciasta francuskiego
Idealne na przekąskę.
Składniki:
- 450 g dowolnych grzybów
- 200 g mielonej wołowiny
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko, roztrzepane
- łyżka oleju
- 2 młode cebulki, posiekane
- 50 g masła
- łyżeczka listków świeżego tymianku
- 1/4 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozmroź ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój osiem kół o śr. 12 cm. Posmaruj je jajkiem. Z czterech wytnij pierścienie grubości 2 cm. Ułóż je na pełnych kółkach i dociśnij. Piecz 12 minut.
2. Podsmaż na oleju cebulki. Zwiększ ogień i dodaj mięso, smaż 5 minut, aż zbrązowieje. Przypraw do smaku. Zdejmij z patelni.
3. Oczyść i pokrój grzyby. Smaż je na maśle 10 minut, mieszając tylko od czasu do czasu. Pod koniec dodaj tymianek, mięso i śmietanę.
4. Nałóż farsz do foremek z francuskiego ciasta. Posyp resztą tymianku.