Miniterriny w porach
Na przystawkę w sam raz!
Sposób przygotowania
Pory oczyść, natnij wzdłuż, opłucz i podziel na pojedyncze liście. Włóż je do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę. Wyjmij. Przelej na sitku zimną wodą. Osącz i dobrze osusz. Żelatynę wymieszaj z 4 łyż- kami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Cztery foremki (poj. ok. 320 ml) wyłóż listkami pora, tak by końce wystawały poza brzegi foremek. Pozostałe pory pokrój na kawałki. Oliwki grubo posiekaj. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Fetę utrzyj z sokiem cytrynowym. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Śmietanę ubij, połącz z żelatyną, dodaj do sera. Dołóż pokrojone pory i oliwki. Masę przełóż do foremek. Przykryj wystającymi porami. Schładzaj 3 godziny. Przed podaniem wybij z foremek na talerzyki. Udekoruj bazylią oraz paseczkami skórki cytrynowej.