Miniterriny w porach

Na przystawkę w sam raz!

Składniki

  • 3 większe pory
  • 35–40 dag sera feta
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • trochę bazylii i skórka
  • cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

Pory oczyść, natnij wzdłuż, opłucz i podziel na pojedyncze liście. Włóż je do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę. Wyjmij. Przelej na sitku zimną wodą. Osącz i dobrze osusz. Żelatynę wymieszaj z 4 łyż- kami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Cztery foremki (poj. ok. 320 ml) wyłóż listkami pora, tak by końce wystawały poza brzegi foremek. Pozostałe pory pokrój na kawałki. Oliwki grubo posiekaj. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Fetę utrzyj z sokiem cytrynowym. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Śmietanę ubij, połącz z żelatyną, dodaj do sera. Dołóż pokrojone pory i oliwki. Masę przełóż do foremek. Przykryj wystającymi porami. Schładzaj 3 godziny. Przed podaniem wybij z foremek na talerzyki. Udekoruj bazylią oraz paseczkami skórki cytrynowej.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje