Miodowa krówka
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- biszkopt
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek płynnego miodu
- 6 jajek
- 2 łyżki gotowej masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem
- 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 2 łyżki płynnego jasnego miodu
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 3 opakowania śmietan-fixu
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 i 1/2 łyżki cukru na jasną masę. Zmiksuj ją z miodem i masą kajmakową. Partiami domieszaj mąki przesiane z proszkiem i solą. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą. Przelej do tortownicy, piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudź, przekrój na 3 blaty. 2. Krem: śmietankę ubij na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlej miód oraz sok (bez pestek!). Wsyp śmietan-fixy i ostrożnie wymieszaj. Schłodź masę w lodówce. 3. Boki tortownicy wyłóż paskiem folii aluminiowej. Na dnie ułóż jeden blat, posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj następnym blatem, kolejną warstwą kremu i ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu, wyrównaj ją i przykryj tortownicę folią. Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny.