Reklama

Reklama

Miodowa krówka

Rozpływa się w ustach!

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - biszkopt

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki płynnego jasnego miodu
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 3 opakowania śmietan-fixu

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 i 1/2 łyżki cukru na jasną masę. Zmiksuj ją z miodem i masą kajmakową. Partiami domieszaj mąki przesiane z proszkiem i solą. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą. Przelej do tortownicy, piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudź, przekrój na 3 blaty. 

2. Krem: śmietankę ubij na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlej miód oraz sok (bez pestek!). Wsyp śmietan-fixy i ostrożnie wymieszaj. Schłodź masę w lodówce. 

3. Boki tortownicy wyłóż paskiem folii aluminiowej. Na dnie ułóż jeden blat, posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj następnym blatem, kolejną warstwą kremu i ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu, wyrównaj ją i przykryj tortownicę folią. Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje