Miska „Smaki dzieciństwa”
Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk.
Składniki na 4-6 porcji:
- 3 szkl. pszennej mąki + kilka łyżek do podsypania ciasta
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 50 dag świeżych jagód
- 2-3 łyżki drobnego cukru lub cukru waniliowego
- po szczypcie cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk. Zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut.
2. Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka. Na każde nałóż po dwie łyżeczki jagód, i dokładnie zlep brzegi. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut. Wyjmij, osącz na sitku. Podawaj gorące z odłożonymi owocami i łyżką masła.
Pycha sos: 1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto.
Czas przygotowania: ok. 70 minut