Mleko kokosowe. Czy jest zdrowsze od krowiego?
Na rynku istnieje kilka zamienników mleka krowiego. Wśród nich można znaleźć takie, które są wytworzone z orzechów (np. migdałów) oraz zbóż (np.owsa). Różnią się konsystencją i właściwościami odżywczymi oraz chętnie wykorzystywane są jako alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego. Przykładem jest napój uzyskiwany z kokosa; szybko podbił polskie stoły, choć wykorzystuje się go od dawna np. w tradycyjnej kuchni azjatyckiej. Dlaczego zyskał taką popularność? Co w nim znajdziemy? Przekonajmy się.
Mleko kokosowe czy napój kokosowy
Nomenklatura alternatyw dla mleka krowiego może sprawiać konsumentowi problem oraz wprowadzać go w błąd. Dlatego ustalono, że wszystkie produkty, które są pochodzenia roślinnego nazywa się napojem, a nie mlekiem. Najważniejszym faktem jest to, że nie brakuje osób, które chętnie sięgają po produkty, które nie uczulają i są odpowiednie dla tych, którzy borykają się z nietolerancją pokarmową.
Czym jest napój kokosowy?
Napój kokosowy jest ekstraktem roślinnym uzyskiwanym z połączenia miąższu orzecha z wodą. Często jest mylony z wodą kokosową, który ma zupełnie inne właściwości i jest produktem o cechach izotonicznych, cieszącym się coraz większą popularnością. Napój kokosowy ma białą barwę, kremową i gęstą konsystencję oraz charakterystyczny zapach i smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, płatków oraz dań orientalnych. Z powodzeniem może również wzbogacić poranną kawę albo herbatę.
Gdzie kupić napój kokosowy?
Napój kokosowy jest produktem, który można obecnie kupić w sklepach bez większych problemów. Najczęściej spotyka się pakowane w puszkach o różnej wielkości, jednak często jego struktura jest skondensowana. Taki produkt można wykorzystać np. do przygotowywania sosów i deserów. Jeśli konsystencja nie odpowiada wymaganiom, wystarczy zawartość opakowania rozcieńczyć z odrobiną wody i dokładnie wymieszać - tak, aby całość miała odpowiednią gęstość. Poza tym w prosty sposób można przygotować napój kokosowy samodzielnie. Nie odbiega on właściwościami od tego zakupionego w sklepie.
Co znajdziemy w napoju kokosowym?
Napój kokosowy posiada szereg wartości odżywczych. Znajdują się w nim witaminy (z grupy B, C oraz E), a także pierwiastki, takie jak mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Obecne są w nim także białko oraz błonnik. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkt obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Nie można określić jednoznacznie wartości energetycznej napoju kokosowego, gdyż może się zmieniać w zależności od proporcji użytych surowców. Szacuje się jednak, że w 100 g znajduje się około 200 kcal.
Napój kokosowy a zdrowie
Nie przeprowadzono badań nad wpływem napoju kokosowego na zdrowie człowieka. Jedyne znane analizy dotyczyły oleju kokosowego, ale skład obu substancji jest zbliżony. Dlatego można jedynie wspomnieć o potencjalnych korzyściach wynikających ze spożywania napoju roślinnego. Przypuszcza się, że może on obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zahamować takie schorzenia jak miażdżyca, zawał czy udar serca.
Napój kokosowy a odchudzanie
Przypuszcza się, że obecne w napoju koksowym kwasy tłuszczowe pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Działanie tych substancji ma skutkować spalaniem tkanki tłuszczowej w ciele. Na metabolizm wpływa korzystnie także obecność błonnika pokarmowego. Zapewnia on na długi czas uczucie sytości oraz poprawia procesy przemiany materii. Z drugiej strony trzeba wiedzieć, że napój kokosowy jest wysoko kaloryczny, stąd nie można go spożywać w dużych ilościach.
Napój kokosowy a infekcje
W napoju kokosowym znajduje się m.in. kwas laurynowy, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Regularnie spożywanie jego niewielkiej ilości poprawia odporność organizmu i wzmacnia ochronę przed infekcjami. Warto wiedzieć, że picie napoju kokosowego pozwala skrócić czas choroby. Substancję można też wykorzystywać w domowej pielęgnacji skóry i włosów - zwłaszcza tych zniszczonych - oraz w walce z trądzikiem.
Domowy napój kokosowy
Napój kokosowy można w prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy szklankę wiórków kokosowych zalać dwiema szklankami wody i odstawić na kilka godzin. Następnie całość trzeba podgrzać do temperatury ok. 70 stopni Celsjusza, a później zmiksować i przelać przez bardzo gęste sito, ale najlepiej w tym celu sprawdzi się gaza albo czysta szmatka. Uzyskaną ciecz należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3/4 dni.
Do czego wykorzystywać napój kokosowy?
Napój kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Sprawdza się jako zagęstnik dań azjatyckich, perfekcyjnie wzbogaca smak deserów, takich jak lody, ciasta oraz kremy oraz stanowi wspaniały dodatek do śniadania. Wystarczy zalać nim miskę płatków owsianych. Poza tym łagodzi smak zbyt pikantnych przypraw. Z powodzeniem zastępuje krowie mleko w kawie albo herbacie – z takiego rozwiązania ucieszą się osoby na diecie wegańskiej oraz nietolerujące laktozy.