Młoda kapusta na trzy sposoby

Młoda kapusta: delikatna, krucha i łagodna w smaku. Doskonały pomysł na letni obiad!

Jarskie burgery
Jarskie burgery123RF/PICSEL

Jarskie burgery na ostro

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, opłucz, usuń uszkodzone liście i głąb, resztę poszatkuj. Posól i odłóż na bok. Marchewkę obierz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj. Posoloną kapustę odciśnij. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę, mąkę i ser. Dołóż rozdrobnione warzywa. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cząbrem. Dobrze wyrób. 

2. Z masy uformuj 6 grubszych burgerów. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż po 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i czerwonym pieprzem.

Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami123RF/PICSEL

Zapiekane cząstki pod beszamelem

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, opłucz, potnij na cząstki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kapustę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oraz mięso pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Wymieszaj je z kurczakiem i rozłóż na kapuście. 

2. Pozostałe masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Połącz go z serem. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Polej składniki w formie. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Posyp natką.

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Galicyjskie gołąbki

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. 

2. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190 st. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas