Młoda kapusta na trzy sposoby
Młoda kapusta: delikatna, krucha i łagodna w smaku. Doskonały pomysł na letni obiad!

Jarskie burgery na ostro
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mąki
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- cząber, olej do smażenia
- koperek oraz czerwony pieprz do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, usuń uszkodzone liście i głąb, resztę poszatkuj. Posól i odłóż na bok. Marchewkę obierz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj. Posoloną kapustę odciśnij. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę, mąkę i ser. Dołóż rozdrobnione warzywa. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cząbrem. Dobrze wyrób. 2. Z masy uformuj 6 grubszych burgerów. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż po 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i czerwonym pieprzem.

Zapiekane cząstki pod beszamelem
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 20 dag wędzonego fileta
- kurczaka, 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- natka, tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, potnij na cząstki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kapustę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oraz mięso pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Wymieszaj je z kurczakiem i rozłóż na kapuście. 2. Pozostałe masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Połącz go z serem. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Polej składniki w formie. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Posyp natką.

Galicyjskie gołąbki
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 70 dag mielonej karkówki
- 1 szkl. ugotowanego pęczaku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 3 szkl. bulionu
- sól, pieprz,
- po 1 łyżeczce suszonego majeranku, oregano oraz lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. 2. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190 st. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.