Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu
Młoda kapusta to zdecydowanie jedna z ulubionych nowalijek wielu Polaków. Wiosną jest nie tylko najsmaczniejsza, ale również niezwykle zdrowa. Jak wybrać idealną młodą kapustę i co z niej przygotować? Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu.
Smak młodej kapusty to zdecydowanie jeden z tych, którego niecierpliwie wyczekuje się na przedwiośniu. Z młodych, soczystych główek można przygotować wiele przepysznych potraw, w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem są wprost poezją dla podniebienia. Poza walorami smakowymi młoda kapusta ma również wiele cennych składników i prozdrowotnych właściwości. Jej jedzenie dostarcza:
- błonnika
- witaminy C - ma jej aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona
- witaminy A, K, E
- potasu, manganu, fosforu, miedzi, wapnia, siarki, żelaza, sodu
Zobacz też: Młoda kapusta: Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?
Młodą kapustę warto jeść z wielu względów. Do najważniejszych jej zalet należą:
- niska kaloryczność - w 100 g ma zaledwie 40 kcal
- ma właściwości antybakteryjnie oraz poprawiające odporność
- korzystnie wpływa na układ trawienny
- jest pomocna w leczeniu zgagi oraz zaparć
Młoda kapusta najwięcej wartości odżywczych ma w postaci surowej - można np. wycisnąć z niej sok.
Przy wyborze młodej kapusty warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
- kondycję liści, które powinny ciasno do siebie przylegać
- zewnętrzne liście nie mogą być ani zwiędnięte, ani też przymrożone
- przed zakupem warto zważyć kapustę w rękach - jej ciężkość powinna być adekwatna do rozmiaru
W przeciwnym wypadku młoda kapusta może kazać się nieświeża - najprawdopodobniej była transportowana i przechowywana w niewłaściwych warunkach.
Czytaj również: Młoda kapusta: jak wybrać najlepszą i jak ją podawać?
Sekretem idealnie przyrządzonej, aromatycznej i wyśmienitej w smaku młodej kapusty są dodatki. Potrawy na bazie tego warzywa poleca się doprawiać:
- koperkiem
- świeżymi pomidorami lub przecierami pomidorowymi
- octem lub sokiem z cytryny
- kminkiem
- cebulą
- czosnkiem
- natką pietruszki
- miodem
- solą oraz pieprzem
Podczas gotowania młodej kapusty należy przede wszystkim ustawić palnik na niewielką moc. Zawartość garnka musi jedynie delikatnie wrzeć. Ponadto kapustę należy gotować pod przykryciem przez około 15-30 minut. Niedopilnowanie czasu lub zbyt wysoka moc palnika mogą sprawić, że potrawa zacznie się przypalać, będzie gorzka w smaku, a tym samym do wyrzucenia. Należy też trzymać się proporcji i uważać, aby nie dodać zbyt dużo soli czy pieprzu.
Poza tym, że młoda kapusta jest niezwykle smaczna i zdrowa, jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. W najprostszej wersji potrzebne będzie tylko kilka dodatkowych składników. Przepis ten znany jest od dawien dawna - tak młodą kapustę przygotowywały nasze babcie i prababcie. Oto co będzie potrzebne, by przygotować młodą kapustę w wersji jarskiej:
Sposób przygotowania
- Kapustę oczyść, zerwij zewnętrze liście, a główkę opłucz pod wodą.
- Pokrój kapustę na mniejsze kawałki, a następnie poszatkuj w paski.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewki zetrzyj na tarce.
- W naczyniu rozpuść masło (2 łyżki) i podsmaż na nim cebulę.
- Dodaj starte marchewki, całość smaż około 10-12 min.
- Następnie wrzuć poszatkowaną kapustę, zalej bulionem.
- Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz
- Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20-30 min.
- Gdy kapusta będzie idealnie miękka, dopraw jeszcze solą i pieprzem wedle uznania oraz dorzuć świeży, posiekany koperek.
Zasmażka:
Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego, dodaj mąkę i silikonową lub plastikową szpatułką roztrzep, aby nie było grudek. Potem dodaj jeszcze łyżkę wywaru z kapusty i ponownie wymieszaj tak, aby wszystko się ze sobą połączyło. Podgrzewaj jeszcze chwilkę i dodaj do garnka z kapustą.