Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu

Młoda kapusta to zdecydowanie jedna z ulubionych nowalijek wielu Polaków. Wiosną jest nie tylko najsmaczniejsza, ale również niezwykle zdrowa. Jak wybrać idealną młodą kapustę i co z niej przygotować? Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu.

Młodą kapustę łatwo i szybko można przygotować. Potrzebne jest tylko kilka składników
Młodą kapustę łatwo i szybko można przygotować. Potrzebne jest tylko kilka składników123RF/PICSEL

Młoda kapusta - właściwości

Smak młodej kapusty to zdecydowanie jeden z tych, którego niecierpliwie wyczekuje się na przedwiośniu. Z młodych, soczystych główek można przygotować wiele przepysznych potraw, w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem są wprost poezją dla podniebienia. Poza walorami smakowymi młoda kapusta ma również wiele cennych składników i prozdrowotnych właściwości. Jej jedzenie dostarcza:

  • błonnika
  • witaminy C - ma jej aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona
  • witaminy A, K, E
  • potasu, manganu, fosforu, miedzi, wapnia, siarki, żelaza, sodu

Młodą kapustę warto jeść z wielu względów. Do najważniejszych jej zalet należą:

  • niska kaloryczność - w 100 g ma zaledwie 40 kcal
  • ma właściwości antybakteryjnie oraz poprawiające odporność
  • korzystnie wpływa na układ trawienny
  • jest pomocna  w leczeniu zgagi oraz zaparć

Młoda kapusta najwięcej wartości odżywczych ma w postaci surowej - można np. wycisnąć z niej sok.

Jak wybrać idealną młodą kapustę - na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze młodej kapusty warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • kondycję liści, które powinny ciasno do siebie przylegać
  • zewnętrzne liście nie mogą być ani zwiędnięte, ani  też przymrożone
  • przed zakupem warto zważyć kapustę w rękach - jej ciężkość powinna być adekwatna do rozmiaru

W przeciwnym wypadku młoda kapusta może kazać się nieświeża - najprawdopodobniej była transportowana i przechowywana w niewłaściwych warunkach.

Kapustę należy gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut
Kapustę należy gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut123RF/PICSEL

Jak przyrządzić młodą kapustę? Ważne przyprawy

Sekretem idealnie przyrządzonej, aromatycznej i wyśmienitej w smaku młodej kapusty są dodatki. Potrawy na bazie tego warzywa poleca się doprawiać:

  • koperkiem
  • świeżymi pomidorami lub przecierami pomidorowymi
  • octem lub sokiem z cytryny
  • kminkiem
  • cebulą
  • czosnkiem
  • natką pietruszki
  • miodem
  • solą oraz pieprzem
Smak kapusty zdecydowanie warto wzbogacić koperkiem
Smak kapusty zdecydowanie warto wzbogacić koperkiem123RF/PICSEL

Błędy, które zrujnują młodą kapustę - cały garnek będzie do wyrzucenia

Podczas gotowania młodej kapusty należy przede wszystkim ustawić palnik na niewielką moc. Zawartość garnka musi jedynie delikatnie wrzeć. Ponadto kapustę należy gotować pod przykryciem przez około 15-30 minut. Niedopilnowanie czasu lub zbyt wysoka moc palnika mogą sprawić, że potrawa zacznie się przypalać, będzie gorzka w smaku, a tym samym do wyrzucenia. Należy też trzymać się proporcji i uważać, aby nie dodać zbyt dużo soli czy pieprzu.

Młoda kapusta - przepis babci

Poza tym, że młoda kapusta jest niezwykle smaczna i zdrowa, jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. W najprostszej wersji potrzebne będzie tylko kilka dodatkowych składników. Przepis ten znany jest od dawien dawna - tak młodą kapustę przygotowywały nasze babcie i prababcie. Oto co będzie potrzebne, by przygotować młodą kapustę w wersji jarskiej:

Sposób przygotowania

  1. Kapustę oczyść, zerwij zewnętrze liście, a główkę opłucz pod wodą.
  2. Pokrój kapustę na mniejsze kawałki, a następnie poszatkuj w paski.
  3. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchewki zetrzyj na tarce.
  5. W naczyniu rozpuść masło (2 łyżki) i podsmaż na nim cebulę.
  6. Dodaj starte marchewki, całość smaż około 10-12 min.
  7. Następnie wrzuć poszatkowaną kapustę, zalej bulionem.
  8. Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz
  9. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20-30 min.
  10. Gdy kapusta będzie idealnie miękka, dopraw jeszcze solą i pieprzem wedle uznania oraz dorzuć świeży, posiekany koperek.

Zasmażka:

Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego, dodaj mąkę i silikonową lub plastikową szpatułką roztrzep, aby nie było grudek. Potem dodaj jeszcze łyżkę wywaru z kapusty i ponownie wymieszaj tak, aby wszystko się ze sobą połączyło. Podgrzewaj jeszcze chwilkę i dodaj do garnka z kapustą.

"Na zdrowie": Drogocenne właściwości kapustyPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas