Młode ziemniaczki i seler
Sprawdź, dlaczego w diecie dziecka powinny się znaleźć ziemniaki i seler.
Seler bez felera
To zdecydowanie najmniej kaloryczne ze wszystkich warzyw. Nie brakuje mu za to składników odżywczych.
Zawiera mnóstwo wit. C, a także E i z grupy B, w tym kwas foliowy i wit. PP.
W łodyżce selera malec znajdzie także porcję fosforu, wapnia, potasu i cynku, a nawet magnez i żelazo. Seler naciowy jest aromatycznym dodatkiem do wielu sałatek, surówek, zup, twarożku oraz świeżo wyciskanych soków.
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki mają delikatny smak, zwłaszcza w porównaniu z kartoflami długo przechowywanymi.
Warto więc ich spróbować, tym bardziej że będą dostępne dość krótko.
Można je jeść nawet ze skórką (wystarczy dokładnie wyszorować i ugotować), posypane koperkiem i polane stopionym masłem.