Młode ziemniaczki i seler

Sprawdź, dlaczego w diecie dziecka powinny się znaleźć ziemniaki i seler.

W łodyżce selera znajdziemy porcję fosforu, wapnia, potasu i cynku, a nawet magnez i żelazo.
W łodyżce selera znajdziemy porcję fosforu, wapnia, potasu i cynku, a nawet magnez i żelazo.123RF/PICSEL

Seler bez felera

To zdecydowanie najmniej kaloryczne ze wszystkich warzyw. Nie brakuje mu za to składników odżywczych.

Zawiera mnóstwo wit. C, a także E i z grupy B, w tym kwas foliowy i wit. PP.

W łodyżce selera malec znajdzie także porcję fosforu, wapnia, potasu i cynku, a nawet magnez i żelazo. Seler naciowy jest aromatycznym dodatkiem do wielu sałatek, surówek, zup, twarożku oraz świeżo wyciskanych soków.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki mają delikatny smak, zwłaszcza w porównaniu z kartoflami długo przechowywanymi.

Warto więc ich spróbować, tym bardziej że będą dostępne dość krótko.

Można je jeść nawet ze skórką (wystarczy dokładnie wyszorować i ugotować), posypane koperkiem i polane stopionym masłem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas