Młode ziemniaczki z patelni z dipem serowym
Proste wiosenne danie.
Składniki:
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 150 g kolorowej papryki
- Pęczek zielonej cebulki
- 3-4 łyżki oleju
- Sol, pieprz
- Ząbek czosnku
- Pół pęczka tymianku
- 75 g sera owczego
- 250 g śmietany
- Do dekoracji: pół główki grillowanego czosnku, tymianek i gruba sól
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wymyć i poprzekrawać wzdłuż. Paprykę i cebulkę pokroić. Na rozgrzanym oleju smażyć warzywa przez 15 minut (cebulkę dodać pod koniec). Doprawić solą i pieprzem.
Na sos: Śmietanę zmieszać z drobno pokrojonym serem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, listkami tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal