Młode ziemniaczki z solą

Z dwoma rodzajami sosu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL


Składniki na 4 porcje:

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1,2 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki grubej soli morskiej
  • 2 łyżki + 100 ml oleju
  • Pęczek bazylii
  • Pęczek kolendry
  • Pęczek pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • 3 pomidory
  • 120 g zielonej cebulki
  • Pieprz
  • 100 ml keczupu
  • 50 g parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  •  Tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Zioła posiekać. Ziemniaki wymyć i poprzekrawać wzdłuż. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Skropić 2 łyżkami oleju. Zapiekać w 200 st. C przez 20-30 min.

Pokrojone w kostkę pomidory, posiekana bazylię, zgnieciony ząbek czosnku, pokrojona cebulkę zmieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem.

Kolendrę i pietruszkę, tarty parmezan i orzeszki piniowe, oraz 100 ml oleju zmiksować. Ziemniaki podawać z sosami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas