Młode ziemniaczki z solą
Z dwoma rodzajami sosu.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki na 4 porcje:
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1,2 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki grubej soli morskiej
- 2 łyżki + 100 ml oleju
- Pęczek bazylii
- Pęczek kolendry
- Pęczek pietruszki
- 2 żabki czosnku
- 3 pomidory
- 120 g zielonej cebulki
- Pieprz
- 100 ml keczupu
- 50 g parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych
- Tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Zioła posiekać. Ziemniaki wymyć i poprzekrawać wzdłuż. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Skropić 2 łyżkami oleju. Zapiekać w 200 st. C przez 20-30 min.
Pokrojone w kostkę pomidory, posiekana bazylię, zgnieciony ząbek czosnku, pokrojona cebulkę zmieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem.
Kolendrę i pietruszkę, tarty parmezan i orzeszki piniowe, oraz 100 ml oleju zmiksować. Ziemniaki podawać z sosami.