Mniej znane, a cenne
Co wiesz o tych kaszach?
Amarantus
Tak jak komosa ryżowa należy do pseudozbóż. Nie zawiera glutenu. Jest zalecany szczególnie chorym na anemię. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo, wspomaga pracę wątroby i trzustki, a także opóźnia procesy starzenia.
Kasza bulgur
Należy do kasz pszenicznych. Powstaje z twardej pszenicy durum. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne kasze pszeniczne (manna, kuskus). Jest także najmniej kaloryczna. Polecana osobom kontrolującym wagę. Wyróżnia się także dużą ilością potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B.
Komosa
Należy do tzw. pseudozbóż, czyli w rzeczywistości nie jest zbożem, ale ma bogate w skrobię nasiona. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Nie ma w niej glutenu. Zawiera więcej wapnia niż mleko oraz sporo flawonoidów, w tym zwłaszcza kwercetyny działającej przeciwzapalnie i z powodzeniem stosowanej w leczeniu alergii.
Kuskus
To kasza z pszenicy durum. Zawiera sporo białka i jest lekkostrawna. Nie podrażnia śluzówki żołądka. Szczególnie polecany jest osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść kuskus sporadycznie i raczej w małych ilościach, gdyż akurat ta odmiana kaszy ma wysoki indeks glikemiczny (IG 65).