Mocno czekoladowa korona

Kruche ciasto, krem czekoladowy i soczyste owoce - czy może być lepsze połączenie? Wypróbuj nasz przepis, a zachwytom ze strony domowników nie będzie końca.

Mocno czekoladowa korona
Mocno czekoladowa korona123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód: schłodzone masło zmiksuj z obiema mąkami, zmielonym ksylitolem, kakao oraz ew. esencją waniliową. Dodaj jajko, zagnieć ciasto. 

2. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 45 minut. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem (np. masłem albo olejem kokosowym). Rozgrzej piekarnik do 180 st. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij do spodu. Piecz 20-25 minut. Gotowy spód ostudź. Mocno czekoladowa korona 

3. Krem: śmietanę mocno podgrzej na wolnym ogniu (w garnku o grubym dnie), uważając, by się nie zagotowała. Zdejmij garnek z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj miód i olej kokosowy. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Jeśli masa ma być bardziej puszysta, ubij ją, gdy zacznie gęstnieć. 

4. Zimny krem wyłóż na całkowicie ostudzony spód. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut. Owoce umyj i osusz. Rozłóż je na tarcie tuż przed jej podaniem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas