Mole Poblano - Indyk w sosie czekoladowym

Z kuchni meksykańskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • Sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki tabasco
  • 750 g filetu z indyka
  • 20 g sezamu
  • Kolendra do dekoracji

 Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skorki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Po 4 minutach dodać pomidory i bulion. Dodać startą czekoladę. Doprawić solą, pieprzem i tabasco, dobrze wymieszać. Mięso pokroić na kawałki. Smażyć na maśle 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zmieszać z sosem. Podawać posypane sezamem i kolendrą.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas