Mole Poblano - Indyk w sosie czekoladowym
Z kuchni meksykańskiej.
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 75 g gorzkiej czekolady
- Sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki tabasco
- 750 g filetu z indyka
- 20 g sezamu
- Kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skorki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Po 4 minutach dodać pomidory i bulion. Dodać startą czekoladę. Doprawić solą, pieprzem i tabasco, dobrze wymieszać. Mięso pokroić na kawałki. Smażyć na maśle 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zmieszać z sosem. Podawać posypane sezamem i kolendrą.