Mrożone tiramisu
Pyszny deser, w sam raz na ciepłe dni.
Sposób przygotowania
1. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm.
2. Natłuść arkusz papier do pieczenia. Wysyp migdały. Cukier puder rozpuść w wodzie i podgrzewaj w rondelku, aby się rozpuścił. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut, aby syrop zgęstniał i zbrązowiał. Polej nim migdały, odstaw, aby zastygł w pralinę. Pokrusz pralinę, 3/4 zmiksuj.
3. Zalej kawę wrzątkiem, dodaj likier kawowy.
4. Ubij śmietanę z drobnym cukrem. Wymieszaj z mascarpone, zmiksowaną praliną oraz z połową ostudzonej kawy.
5. Resztą kawy nasącz biszkopty. Połowę ułóż na dnie formy. Wylej masę do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj resztą biszkoptów, nasączonych kawą. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na noc. 6 Wyjmij ostrożnie tiramisu z formy, ułóż na paterze, posyp kakao i praliną.