Mrożone tiramisu
Pyszny deser, w sam raz na ciepłe dni.

Składniki
- 2/3 szklanki płatków migdałowych, drobno posiekanych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki likieru kawowego (np. Kahlua)
- 1 i 1/4 szklanki kremówki
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 250 g serka mascarpone
- 14 biszkoptów paluszków
- łyżka kakao
Sposób przygotowania
1. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm. 2. Natłuść arkusz papier do pieczenia. Wysyp migdały. Cukier puder rozpuść w wodzie i podgrzewaj w rondelku, aby się rozpuścił. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut, aby syrop zgęstniał i zbrązowiał. Polej nim migdały, odstaw, aby zastygł w pralinę. Pokrusz pralinę, 3/4 zmiksuj. 3. Zalej kawę wrzątkiem, dodaj likier kawowy. 4. Ubij śmietanę z drobnym cukrem. Wymieszaj z mascarpone, zmiksowaną praliną oraz z połową ostudzonej kawy.
5. Resztą kawy nasącz biszkopty. Połowę ułóż na dnie formy. Wylej masę do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj resztą biszkoptów, nasączonych kawą. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na noc. 6 Wyjmij ostrożnie tiramisu z formy, ułóż na paterze, posyp kakao i praliną.