Muffinki dla małej baletnicy
Czas: ok. 50 min; porcja – 390 kcal.

Składniki
- 20 dag masła
- 11 dag cukru kryształu
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag mrożonych malin
- po 20 dag białego sera i mascarpone
- 10 dag cukru pudru,
- posypka
Miękkie masło włóż do miski, wsyp cukier kryształ, utrzyj do białości. Dalej ucierając, stopniowo wbijaj po jednym całym jajku. Na koniec do masy wmieszaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Foremki na muffiny wyłóż ozdobnymi papilotkami (papierowymi koszyczkami). Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Maliny lekko rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni.
Foremki z muffinkami ułóż na blasze do pieczenia. Do każdej porcji ciasta włóż kilka malin. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny około 25 minut. Wyjmij i ostudź.
Biały ser zmiksuj z mascarpone oraz cukrem pudrem na gładki krem. Schłodź w lodówce. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na muffinki. Posyp różową posypką. Ozdób cukrowymi baletnicami.
Najprostszy krem do muffinek zrobisz z masła i cukru pudru. Aby był odpowiednio gęsty, schłodź go dobrze w lodówce.
Słodką masę ozdób cukrową posypką, wiórkami, pokruszonymi ciasteczkami albo drażetkami z czekoladowym lub też orzechowym nadzieniem.