Muffinki dla małej baletnicy

Czas: ok. 50 min; porcja – 390 kcal.

Muffinki dla małej baletnicy
Muffinki dla małej baletnicy123RF/PICSEL

Miękkie masło włóż do miski, wsyp cukier kryształ, utrzyj do białości. Dalej ucierając, stopniowo wbijaj po jednym całym jajku. Na koniec do masy wmieszaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.

Foremki na muffiny wyłóż ozdobnymi papilotkami (papierowymi koszyczkami). Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Maliny lekko rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni.

Foremki z muffinkami ułóż na blasze do pieczenia. Do każdej porcji ciasta włóż kilka malin. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny około 25 minut. Wyjmij i ostudź.

Biały ser zmiksuj z mascarpone oraz cukrem pudrem na gładki krem. Schłodź w lodówce. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na muffinki. Posyp różową posypką. Ozdób cukrowymi baletnicami.

Najprostszy krem do muffinek zrobisz z masła i cukru pudru. Aby był odpowiednio gęsty, schłodź go dobrze w lodówce.

Słodką masę ozdób cukrową posypką, wiórkami, pokruszonymi ciasteczkami albo drażetkami z czekoladowym lub też orzechowym nadzieniem.

Zmysłowe smaki: Ciasto na patyczkach (cake pops)INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas