Muffinki kawowe

Doskonały dodatek do kawy

Składniki:

  • 4 łyżki (3 dag) ziaren kawy
  • 1 tabliczka (10 dag) czekolady deserowej
  • kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mleka
  • tłuszcz do foremek
  • papierowe  foremki do muffinek

Reklama

Przygotowanie:

Ziarenka kawy drobniutko zmiel. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw, aby przestygła. Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

Kiedy ucierana masa będzie puszysta oraz jasnokremowa, wbij kolejno jajka. Dodaj stopioną czekoladę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawę. Wsyp do masy jajeczno-czekoladowej, dolej mleko. Wymieszaj mikserem. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je tłuszczem Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez 30 minut.

Po upieczeniu muffinki wyjmij z formy, wystudź. Możesz udekorować je według uznania.

Dowiedz się więcej na temat: muffinki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje