Muffinki nadziane rabarbarem
Składniki: 30 dag rabarbaru, 10 dag białej czekolady, 35 dag mąki, 1 proszek do pieczenia, szczypta soli, 7,5 dag cukru, 2 jajka, 200 ml mleka, 100 ml oleju, papierowe foremki do muffinek.

Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Z białej czekolady zetrzeć trochę grubych wiórków do dekoracji, resztę tabliczki posiekać. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem, następnie wlać do sypkich składników. Dodać olej i szybko wymieszać mikserem. Dołożyć kawałki rabarbaru. Zagłębienia w formie do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Upieczone muffinki studzić 10 minut w formie. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki udekorować wiórkami białej czekolady.