Muffinki ze szpinakiem
Lubicie muffinki na słono? Te są świetne!
Sposób przygotowania
Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj szpinak. Oprósz go gałką, solą i pieprzem. Smaż na dużym płomieniu, aż prawie cały płyn odparuje. Masę szpinakową przestudź. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką i szpinakiem. Jeśli chcesz, możesz dodać też 10-15 dag pokruszonej fety. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wgłębienia w formie napełnij masą jajeczną najwyżej do 2/3 wysokości. Wstaw do większego żaroodpornego naczynia. Nalej do niego tyle gorącej wody, by jej poziom sięgał do połowy wysokości wgłębień. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.