Muffinki ze szpinakiem
Lubicie muffinki na słono? Te są świetne!

Składniki
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 8 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj szpinak. Oprósz go gałką, solą i pieprzem. Smaż na dużym płomieniu, aż prawie cały płyn odparuje. Masę szpinakową przestudź. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką i szpinakiem. Jeśli chcesz, możesz dodać też 10-15 dag pokruszonej fety. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wgłębienia w formie napełnij masą jajeczną najwyżej do 2/3 wysokości. Wstaw do większego żaroodpornego naczynia. Nalej do niego tyle gorącej wody, by jej poziom sięgał do połowy wysokości wgłębień. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.