Muffiny czekoladowe

Wypróbuj rewelacyjny przepis na delikatne i rozpływające się w ustach muffiny czekoladowe.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szkl. posiekanej czekolady (do wyboru: mleczna, gorzka, biała),
  • szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • do dekoracji np. bita śmietana, czekoladowe okrągłe cukierki

Sposób przygotowania:

Połącz suche składniki: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodaj kakao, cukier puder. Szybko wymieszaj.

Reklama

W drugiej misce połącz mokre składniki muffinek: mleko i jajko w temperaturze pokojowej, olej i ekstrakt waniliowy. Do miski z suchymi składnikami przelej mokre składniki i dość „niedbale” wymieszaj drewnianą łyżką, na koniec dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.

Gotowe ciasto ponakładaj do papilotek umieszczonych w formie do muffin (lub do formy silikonowej) – wygodnie to zrobić np. łyżką do lodów. Foremki napełnij do 2/3 wysokości (wierzch możesz dodatkowo posypać jeszcze drobno posiekaną czekoladą).

Muffinki piecz w temperaturze 185°C (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut (sprawdź, wbijając patyczek, czy są upieczone – powinien być suchy). Muffinki możesz dodatkowo ozdobić np. śmietaną, kleksem z lukru, białą polewą czekoladową i okrągłymi czekoladkami.

Dowiedz się więcej na temat: muffiny | muffinki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje