Muffiny czekoladowe
Wypróbuj rewelacyjny przepis na delikatne i rozpływające się w ustach muffiny czekoladowe.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3/4 szkl. posiekanej czekolady (do wyboru: mleczna, gorzka, biała),
- szklanka mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- do dekoracji np. bita śmietana, czekoladowe okrągłe cukierki
Sposób przygotowania:
W drugiej misce połącz mokre składniki muffinek: mleko i jajko w temperaturze pokojowej, olej i ekstrakt waniliowy. Do miski z suchymi składnikami przelej mokre składniki i dość „niedbale” wymieszaj drewnianą łyżką, na koniec dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Gotowe ciasto ponakładaj do papilotek umieszczonych w formie do muffin (lub do formy silikonowej) – wygodnie to zrobić np. łyżką do lodów. Foremki napełnij do 2/3 wysokości (wierzch możesz dodatkowo posypać jeszcze drobno posiekaną czekoladą).
Muffinki piecz w temperaturze 185°C (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut (sprawdź, wbijając patyczek, czy są upieczone – powinien być suchy). Muffinki możesz dodatkowo ozdobić np. śmietaną, kleksem z lukru, białą polewą czekoladową i okrągłymi czekoladkami.