Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki
Muffiny to rodzaj wysokich babeczek, które znane są przede wszystkim w krajach anglosaskich, ale i nad Wisłą znajdują swoich miłośników. Powód jest prosty: nie są skomplikowane w przygotowaniu, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wysublimowane podniebienie. Jeśli nie mieliśmy okazji na ich skosztowanie, to 30 marca przypada Światowy Dzień Muffina, co może nas skłonić do ich samodzielnego przygotowania i zasmakowania. Prezentujemy przepis na muffiny piernikowe: wilgotne i miękkie!
Dlaczego muffiny?
30 marca przypada Światowy Dzień Muffina: słodkiego lub wytrawnego wypieku, który może być serwowany na tysiące sposobów. Jednak dla tych, którzy lubią pierniki, to dzisiejsza propozycja jest idealna, ponieważ łączy w sobie smak wymagającego ciasta z łatwością przygotowywania muffinów. Czy potrzebujemy specjalnych przyrządów, do upieczenia tych wyjątkowych babeczek? Trzeba w domowym inwentarzu mieć albo specjalną blachę do muffinów, albo silikonowe formy i papilotki. Nieważne, które z akcesoriów wybierzemy, ich koszt nie jest wysoki. Co ciekawe, do przygotowania muffinów niepotrzebny jest mikser: wystarczy drewniana łyżka, szpatułka albo trzepaczka. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania muffinów piernikowych?
Zobacz też: Ciasto milionera
Składniki
Oto co potrzebujmy do przygotowania wilgotnych muffinów piernikowych:
- 1,5 szklanki dowolnej mąki (może być pełnoziarnista)
- 5 łyżek cukru (białego lub brązowego)
- 3 łyżki przyprawy do piernika (albo mieszanki: cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
- łyżka kakao
- jajko
- 2 łyżki miodu płynnego
- pół szklanki mleka
- ćwierć szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
Sposób przygotowania
Jak przygotować muffiny piernikowe? Wystarczy do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać, a w drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre. Następnie do sypkich wlać zawartość mieszanki wilgotnej i dokładnie pomieszać za pomocą trzepaczki, łyżki lub szpatułki.
W międzyczasie piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, następnie przygotować formę albo silikonowe foremki, wyłożyć je papierowymi papilotkami i wylać do nich równomiernie ciasto (powinno wystarczyć na 12 muffinów).
Teraz nie pozostaje nic innego, jak włożyć przygotowywane babeczki do piekarnika i piec przez około 20 minut (trzeba sprawdzać stopień wypieczenia patyczkiem). Po wystudzeniu nasze muffiny można udekorować cukrem pudrem lub domowym kremem na bazie śmietany i serka mascarpone.
Jak przygotować krem? Tutaj trzeba posłużyć się mikserem. Urządzeniem ubijamy schłodzoną śmietankę (30 lub 36 proc.) razem z serkiem mascarpone. Kiedy całość będzie sztywna, można dekorować nasze upieczone muffiny.
Smacznego!
Polecamy także: Jak zrobić wegański majonez?