Multicooker: Bigos
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 2 h. Program: fry, stew, bake. Porcji: 6.
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 0,3 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 0,3 kg łopatki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 15 g suszonych grzybów
- 1 obrane jabłko pokrojone na ćwiartki
- 4 suszone śliwki
- 100 ml wody
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- ziarna pieprzu czarnego i kolorowego
Sposób przygotowania
1. Do misy urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę.
2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Nacisnąć START i mieszać od czasu do czasu.
3. Po 5 minutach dodać pokrojoną kiełbasę i mięso i dalej smażyć bez zamykania pokrywy.
4. Po tym czasie dodać kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, namoczone grzyby, pieprz i trochę wody. Ustawić program STEW na 1 godzina i 30 minut, zamknąć pokrywę i nacisnąć START.
5. Następnie dodać 4 suszone śliwki i jabłko. Nacisnąć MENU, ustawić program BAKE, nacisnąć TEMPERATURE i ustawić 80°C oraz COOKING TIME na 20 minut. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
7. PORADY: Pod koniec można dodać trochę kminku, majeranku i czerwonego wina.