Multicooker: Bigos

Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 2 h. Program: fry, stew, bake. Porcji: 6.

Bigos
Bigosmateriały prasowe

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 0,3 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 0,3 kg łopatki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g suszonych grzybów
  • 1 obrane jabłko pokrojone na ćwiartki
  • 4 suszone śliwki
  • 100 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • ziarna pieprzu czarnego i kolorowego

Sposób przygotowania

1. Do misy urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę.

2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Nacisnąć START i mieszać od czasu do czasu.

3. Po 5 minutach dodać pokrojoną kiełbasę i mięso i dalej smażyć bez zamykania pokrywy.

4. Po tym czasie dodać kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, namoczone grzyby, pieprz i trochę wody. Ustawić program STEW na 1 godzina i 30 minut, zamknąć pokrywę i nacisnąć START.

5. Następnie dodać 4 suszone śliwki i jabłko. Nacisnąć MENU, ustawić program BAKE, nacisnąć TEMPERATURE i ustawić 80°C oraz COOKING TIME na 20 minut. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

7. PORADY: Pod koniec można dodać trochę kminku, majeranku i czerwonego wina.

Jak przygotowywać potrawy w Multicookerze Philips
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas