Multicooker: Sycylijski gulasz z bakłażanów (Caponata)

Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: fry, stew. Porcji: 2.

Sycylijski gulasz z bakłażanów
Sycylijski gulasz z bakłażanówmateriały prasowe

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 4 duże pomidory bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 5 czarnych i zielonych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki solonych kaparów, odsączonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 13 minut i nacisnąć przycisk START.

2. Do misy urządzenia wlać oliwę, wrzucić pokrojonego bakłażana, przyprawić solą i oregano. Smażyć od czasu do czasu mieszając, po 5 minutach dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki, w razie potrzeby podczas smażenia dodać więcej oliwy.

3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.

4. Dodać kapary, oliwki i pomidory, doprawić solą i pieprzem, zamknąć pokrywę.

5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

Jak przygotowywać potrawy w Multicookerze Philips
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas