Multicooker: Sycylijski gulasz z bakłażanów (Caponata)
Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: fry, stew. Porcji: 2.
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 4 duże pomidory bez skórki i gniazd nasiennych
- 2 ząbki czosnku,
- po 5 czarnych i zielonych oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki solonych kaparów, odsączonych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 13 minut i nacisnąć przycisk START.
2. Do misy urządzenia wlać oliwę, wrzucić pokrojonego bakłażana, przyprawić solą i oregano. Smażyć od czasu do czasu mieszając, po 5 minutach dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki, w razie potrzeby podczas smażenia dodać więcej oliwy.
3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.
4. Dodać kapary, oliwki i pomidory, doprawić solą i pieprzem, zamknąć pokrywę.
5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.