Multicooker: Żeberka w sosie
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.
Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
- 4 średnie, pokrojone ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 130 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
1. Mięso ogrzać w temperaturze pokojowej, posolić i natrzeć pieprzem.
2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 15 minut i nacisnąć przycisk START.
3. Do misy urządzenia wlać trzy łyżki oleju, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie włożyć mięso i obsmażyć dość mocno z każdej strony. Gdy mięso będzie obsmażone, dodać cebulę i smażyć aż nabierze złotego koloru.
4. Dodać 130 ml gorącej wody, listki laurowe, ziele angielskie, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 40 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.
6. Po 10 minutach na sitku do gotowania na parze ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i ponownie zamknąć pokrywę.
7. Na koniec wyciągnąć ziemniaki i żeberka, a do wywaru pozostałego w misie dodać łyżkę mąki rozprowadzoną w 60 ml zimnej wody, energicznie zamieszać. Wlać do miseczki trzy łyżki sosu, dodać łyżkę śmietany, wymieszać całość i zabielić sos, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ponownie umieścić w sosie żeberka.
8. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
10. Podawać z kiszonymi ogórkami.