Multicooker: Żeberka w sosie

Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Żeberka w sosie
Żeberka w sosiemateriały prasowe

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
  • 4 średnie, pokrojone ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 130 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

1. Mięso ogrzać w temperaturze pokojowej, posolić i natrzeć pieprzem.

2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 15 minut i nacisnąć przycisk START.

3. Do misy urządzenia wlać trzy łyżki oleju, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie włożyć mięso i obsmażyć dość mocno z każdej strony. Gdy mięso będzie obsmażone, dodać cebulę i smażyć aż nabierze złotego koloru.

4. Dodać 130 ml gorącej wody, listki laurowe, ziele angielskie, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 40 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.

6. Po 10 minutach na sitku do gotowania na parze ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i ponownie zamknąć pokrywę.

7. Na koniec wyciągnąć ziemniaki i żeberka, a do wywaru pozostałego w misie dodać łyżkę mąki rozprowadzoną w 60 ml zimnej wody, energicznie zamieszać. Wlać do miseczki trzy łyżki sosu, dodać łyżkę śmietany, wymieszać całość i zabielić sos, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ponownie umieścić w sosie żeberka.

8. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

10. Podawać z kiszonymi ogórkami.

Jak przygotowywać potrawy w Multicookerze Philips
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas