Murzynek jagodowo - malinowy
Czekoladowy deser.
Składniki:
- po 20 dag jagód i malin
- 35 dag cukru
- 35 dag gorzkiej czekolady
- 25 dag masła l
- 20 dag mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- sól
- maliny oraz jagody do obłożenia
Na sos i do dekoracji:
- 2 op. gotowej polewy czekoladowej
- 2 czubate łyżki masła
- 70 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki rumu
- melisa albo mięta
Przygotowanie:
1. Maliny i jagody przebierz, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Następnie owoce rozsyp na ściereczce i osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Czekoladę połam na kawałeczki, razem z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową lekko przestudź.
2. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz tartą bułką).
3. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Posyp owocami. Lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny. Ew. około 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej.
4. Sos: polewę przełóż do garnka. Dodaj masło oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż polewa się stopi i wszystkie składniki dobrze się połączą. Pod koniec dolej rum. Odstaw do wystudzenia.
5. Gotowe ciasto oblej sosem czekoladowym. Wierzch obłóż owocami. Przed podaniem udekoruj melisą albo miętą.