Reklama

Reklama

Murzynek jagodowo - malinowy

Czekoladowy deser.

Składniki:

  • po 20 dag jagód i malin
  • 35 dag cukru
  • 35 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła l
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • sól
  • maliny oraz jagody do obłożenia

Na sos i do dekoracji:

  • 2 op. gotowej polewy czekoladowej
  • 2 czubate łyżki masła
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki rumu
  • melisa albo mięta

Przygotowanie:

Reklama

1. Maliny i jagody przebierz, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Następnie owoce rozsyp na ściereczce i osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Czekoladę połam na kawałeczki, razem z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową lekko przestudź.

2. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz tartą bułką).

3. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Posyp owocami. Lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny. Ew. około 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

4. Sos: polewę przełóż do garnka. Dodaj masło oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż polewa się stopi i wszystkie składniki dobrze się połączą. Pod koniec dolej rum. Odstaw do wystudzenia.

5. Gotowe ciasto oblej sosem czekoladowym. Wierzch obłóż owocami. Przed podaniem udekoruj melisą albo miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje