Reklama

Reklama

Murzynek z polewą

Smakuje świetnie z malinami.

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, sól
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 op. gotowej polewy czekoladowej

Przygotowanie:

1. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokrój lub połam na małe kawałki, umieść w miseczce i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do schłodzenia.

Reklama

2. Żółtka oddziel od białek. Białka schłodź w lodówce. Żółtka utrzyj z masłem lub margaryną na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawaj stopniowo masło, cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.

3. Do masy dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej, bardzo delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a potem wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Udekoruj polewą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje