Murzynek z polewą
Smakuje świetnie z malinami.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 jajek, sól
- 5 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 1 op. gotowej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
1. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokrój lub połam na małe kawałki, umieść w miseczce i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do schłodzenia.
2. Żółtka oddziel od białek. Białka schłodź w lodówce. Żółtka utrzyj z masłem lub margaryną na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawaj stopniowo masło, cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
3. Do masy dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej, bardzo delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a potem wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Udekoruj polewą.