Mus cytrynowy

Mus przełóż do wydrążonych owoców i ozdób słodyczami
Mus przełóż do wydrążonych owoców i ozdób słodyczami123RF/PICSEL

1. Cytryny sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ, wyciskając przy tym cały sok do metalowej lub szklanej miseczki. Z odciętych części cytryny zetnij cienkie paseczki skórki, odłóż.

2. Do naczynia z wyciśniętym sokiem cytrynowym wsyp żelatynę. Naczynie ustaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj całość w kąpieli wodnej, aż żelatyna się rozpuści.

3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości razem z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Osobno ubij na sztywno zimną kremówkę.

4. Do masy żółtkowej wlewaj, cały czas mieszając, sok z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec przełóż ubite białka. Wszystkie składniki delikatnie połącz.

5. Powstały mus cytrynowy przełóż do wydrążonych owoców. Kilka łyżek odłóż. Cytryny odstaw na 3 godziny do lodówki, aby mus się schłodził. Resztę musu (też schłodzonego) przełóż do szprycy, wyciśnij na owoce. Deser ozdób skórką cytrynową i słodyczami.

Szybki i zdrowy deser z tapioki i mangoInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas