Mus cytrynowy

Składniki
- 3 duże soczyste cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 300 ml kremówki 36 proc.
- kolorowe drażetki
- cukiereczki lub orzeszki w cukrowej polewie
1. Cytryny sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ, wyciskając przy tym cały sok do metalowej lub szklanej miseczki. Z odciętych części cytryny zetnij cienkie paseczki skórki, odłóż.
2. Do naczynia z wyciśniętym sokiem cytrynowym wsyp żelatynę. Naczynie ustaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj całość w kąpieli wodnej, aż żelatyna się rozpuści.
3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości razem z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Osobno ubij na sztywno zimną kremówkę.
4. Do masy żółtkowej wlewaj, cały czas mieszając, sok z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec przełóż ubite białka. Wszystkie składniki delikatnie połącz.
5. Powstały mus cytrynowy przełóż do wydrążonych owoców. Kilka łyżek odłóż. Cytryny odstaw na 3 godziny do lodówki, aby mus się schłodził. Resztę musu (też schłodzonego) przełóż do szprycy, wyciśnij na owoce. Deser ozdób skórką cytrynową i słodyczami.