Mus czekoladowy

Oto znakomity pomysł na deser dla całej rodziny. Mus czekoladowy smakuje doskonale.

Taki mus smakuje naprawdę wyjątkowo
Taki mus smakuje naprawdę wyjątkowo 123RF/PICSEL

Składniki na 4-5 porcji:

  • 20 dag gorzkiej czekolady 70 proc.,
  • 4 żółtka,
  • 11 dag cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • w wersji dla dorosłych - 50 ml wiśniówki.

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na małe kawałki lub posiekaj. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzącej wody. Wystudź. Żółtka wlej do szklanej lub metalowej miseczki. Postaw na garnku z wrzątkiem, tak aby dno miseczki nie stykało się z wodą.

Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Trzepaczką lub mikserem ubij na jasną, puszystą masę. Gdy żółtka z cukrem będą miały konsystencję gęstej śmietany, miskę wyjmij z garnka i ubijaj do momentu, aż masa wystygnie.

Do drugiego naczynia włóż pokruszoną czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodaj miękkie masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudzoną masę czekoladową połącz z masą żółtkową.

W porcji dla dorosłych dodaj alkohol, wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Nie przerywając ubijania, stopniowo wlewaj przestudzoną żelatynę. Ubijaj jeszcze chwilkę. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do pucharków.

Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Wyjmij tuż przed podaniem. 

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas