Mus marcepanowo-truskawkowy
Nie sposób się mu oprzeć!
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g masy marcepanowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- laska wanilii (wyskrob tylko nasiona ze środka)
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 150 g truskawek
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek
- sok z 1/3 cytryny
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Zmiksuj składniki sosu. Połowę rozlej do szklanek, resztę schłodź.
2. Połącz w rondelku mleko, masę marcepanową, cukier i wanilię. Zagotuj i mieszaj, aż cukier i marcepan się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.
3. Rozpuść żelatynę w 2 łyżkach wody i wymieszaj z mleczną masą. Przelej do stalowego naczynia przez sitko. Naczynie umieść na misce z kostkami lodu i mieszaj, aż masa zacznie się ścinać.
4. Ubij kremówkę. Dodaj do masy, wymieszaj. Przełóż masę do szklanek z sosem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
5. Tuż przed podaniem rozłóż resztę sosu truskawkowego do szklanek. Truskawki pokrój na ćwiartki i delikatnie ułóż je na wierzchu.