Reklama

Reklama

Mus marcepanowo-truskawkowy

Nie sposób się mu oprzeć!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g masy marcepanowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii (wyskrob tylko nasiona ze środka)
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 150 g truskawek

Sos truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • sok z 1/3 cytryny
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Reklama

1. Zmiksuj składniki sosu. Połowę rozlej do szklanek, resztę schłodź.

2. Połącz w rondelku mleko, masę marcepanową, cukier i wanilię. Zagotuj i mieszaj, aż cukier i marcepan się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.

3. Rozpuść żelatynę w 2 łyżkach wody i wymieszaj z mleczną masą. Przelej do stalowego naczynia przez sitko. Naczynie umieść na misce z kostkami lodu i mieszaj, aż masa zacznie się ścinać.

4. Ubij kremówkę. Dodaj do masy, wymieszaj. Przełóż masę do szklanek z sosem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

5. Tuż przed podaniem rozłóż resztę sosu truskawkowego do szklanek. Truskawki pokrój na ćwiartki i delikatnie ułóż je na wierzchu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje