Reklama

Reklama

Mus z dyni z grzankami

Smaczny i sycący.

Składniki:

  • średnia dynia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 10 dag parmezanu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.
  • 2 kromki chleba
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię obierz, wyjmij łyżką pestki, miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj dynię i smaż 10 minut. Wlej 1,2 l wody, gotuj 15 minut na wolnym ogniu.

2. Do zupy dodaj starty na tarce o małych oczkach imbir i parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut do miękkości dyni, odstaw do ostygnięcia. Pokrojony w kostkę chleb upraż na suchej patelni. Zupę zmiksuj blenderem. Podawaj ją w wydrążonej dyni lub miseczce. Podając dekoruj odrobiną śmietany, gorącymi grzankami i listkami bazylii.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy