Mus z dyni z grzankami
Smaczny i sycący.
Składniki:
- średnia dynia
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 10 dag parmezanu
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka śmietany 30 proc.
- 2 kromki chleba
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię obierz, wyjmij łyżką pestki, miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj dynię i smaż 10 minut. Wlej 1,2 l wody, gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
2. Do zupy dodaj starty na tarce o małych oczkach imbir i parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, gotuj 5 minut do miękkości dyni, odstaw do ostygnięcia. Pokrojony w kostkę chleb upraż na suchej patelni. Zupę zmiksuj blenderem. Podawaj ją w wydrążonej dyni lub miseczce. Podając dekoruj odrobiną śmietany, gorącymi grzankami i listkami bazylii.