Reklama

Reklama

Mus z owoców jagodowych z waniliową chmurką

Banalny pomysł na deser

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 500 g dowolnych owoców jagodowych, np.: malin, truskawek, jagód, borówek amerykańskich
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki białego deserowego wina
  • sok wyciśnięty z pomarańczy i cienko obrana z niej skórka
  • sok wyciśnięty z cytryny i cienko obrana z niej skórka
  • do podania: garść owoców i drobne bezy, pokruszone

Składniki - śmietanka waniliowa

  • szklanka kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • nasiona z laski wanilii

Sposób przygotowania

1. Oczyszczone i osuszone owoce wymieszaj w rondlu z cukrem, winem, sokiem oraz skórką pomarańczową i cytrynową. Dodaj szklankę wody  i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż owoce zaczną gęstnieć (6-8 minut). Usuń skórkę pomarańczową i cytrynową. Wrzuć do masy szklankę kostek lodu i zmiksuj. Wstaw do lodówki na 30 minut.  

2. Połącz w misce wszystkie składniki śmietanki waniliowej i zmiksuj. 

3/ Przelej schłodzony mus do szklanek.  Na wierzchu każdej porcji umieść  1-2 łyżki śmietanki waniliowej. Posyp owocami i pokruszonymi bezami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje