Mus z owoców jagodowych z waniliową chmurką
Banalny pomysł na deser

Składniki
- 500 g dowolnych owoców jagodowych, np.: malin, truskawek, jagód, borówek amerykańskich
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki białego deserowego wina
- sok wyciśnięty z pomarańczy i cienko obrana z niej skórka
- sok wyciśnięty z cytryny i cienko obrana z niej skórka
- do podania: garść owoców i drobne bezy, pokruszone
4 osób
Składniki
- śmietanka waniliowa
- szklanka kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- nasiona z laski wanilii
Sposób przygotowania
1. Oczyszczone i osuszone owoce wymieszaj w rondlu z cukrem, winem, sokiem oraz skórką pomarańczową i cytrynową. Dodaj szklankę wody i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż owoce zaczną gęstnieć (6-8 minut). Usuń skórkę pomarańczową i cytrynową. Wrzuć do masy szklankę kostek lodu i zmiksuj. Wstaw do lodówki na 30 minut. 2. Połącz w misce wszystkie składniki śmietanki waniliowej i zmiksuj. 3/ Przelej schłodzony mus do szklanek. Na wierzchu każdej porcji umieść 1-2 łyżki śmietanki waniliowej. Posyp owocami i pokruszonymi bezami