Reklama

Reklama

Mus z wątróbek z czerwoną konfiturą

Pyszna, mięsna przekąska

Składniki - pasztet

  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 1 mała, słodka cebulka
  • 6 żółtek
  • 2/3 szkl. śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • 2 i 2/3 szkl. mleka
  • 3–4 łyżki czerwonego wina
  • mała szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki - konfitura

  • 3 czerwone cebule
  • 80 ml gęstego octu balsamicznego
  • 2 łyżki winiaku
  • po 3 łyżki brązowego cukru i miodu

Sposób przygotowania

1. Pasztet: wątróbki umyj i oczyść z błonek. Zalej 2 szkl. mleka i odstaw na godzinę. Odcedź, przepłucz na sitku i delikatnie osusz. 

2. Cebulkę obierz i posiekaj. Zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbki i wymieszaj. Podsmaż 5-7 minut, dolej wino, najlepiej pół- wytrawne. Zmniejsz ogień i duś ok. 8 minut. Zdejmij z ognia, dopraw gałką, szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj na gładką masę. 

3. Podgrzej śmietanę z resztą mleka. Jajka roztrzep widelcem lub zmiksuj. Wąskim strumieniem wlej gorącą śmietanę, ciągle miksując Jajka ze śmietanką połącz ze zmiksowaną wątróbką. Masę przełóż do wysmarowanych masłem małych kokilek, lub bezpośrednio do gotowych babeczek z ciasta kruchego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 st. Piecz przez 50-60 minut. 

4. W tym czasie zrób konfiturę: cebule obierz i pokrój na pół- plasterki. W garnku rozpuść cukier, nie mieszaj go! Wrzuć cebulę i wymieszaj. Zdejmij z ognia, wlej winiak lub czerwone wino i wymieszaj. Znów podgrzej, dolewając ocet i miód. Dopraw szczyptą pieprzu. Duś ok. 10 minut. Ostudź. Mus podawaj ozdobiony łyżeczką konfitury.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje