Musaka
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.
Składniki na 6 porcji:
- bakłażan, pokrojony w plastry 1/2 cm
- cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 500 g mielonego mięsa, najlepiej chudej jagnięciny
- puszka (400 g) pomidorów
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- oliwa
- sól
- pieprz
- świeże oregano do dekoracji
Biały sos:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.
2. Plastry bakłażana skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej (1-2 minuty z każdej strony). Odłóż je na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek (3-4 minuty). Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, wino i gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
3. Na sos wymieszaj w rondelku mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć (3-4 minuty).
4. Ułóż plastry bakłażana na dnie przygotowanych misek. Wyłóż na nie mięso, a potem sos. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 20-25 minut. Podawaj musakę posypaną oregano, z sałatą i chrupiącym pieczywem.