Musaka

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.

Musaka
Musaka123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • bakłażan, pokrojony w plastry 1/2 cm
  • cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej chudej jagnięciny
  • puszka (400 g) pomidorów
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano do dekoracji

Biały sos:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.

2. Plastry bakłażana skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej (1-2 minuty z każdej strony). Odłóż je na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek (3-4 minuty). Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, wino i gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.

3. Na sos wymieszaj w rondelku mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć (3-4 minuty).

4. Ułóż plastry bakłażana na dnie przygotowanych misek. Wyłóż na nie mięso, a potem sos. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 20-25 minut. Podawaj musakę posypaną oregano, z sałatą i chrupiącym pieczywem.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas