Musaka
Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety, ale inne, przepyszne dania. Wystarczy takie, jak muska!
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm. Oliwę wymieszać z czosnkiem i odrobiną soli. Posmarować nią plastry bakłażana z obu stron. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7 minut w 200°C. Zsunąć z blachy razem z papierem i poczekać, aż wystygną.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną miętę, oregano i cebulę. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i, mieszając, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, naraz wlać połowę mleka i szybko wymieszać na gładką masę. Postawić na wolnym ogniu i stale mieszać.
Kiedy sos zacznie wrzeć, wlać resztę mleka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Sos beszamelowy zdjąć z ognia, wymieszać z połową tartego sera.