Musaka
Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety, ale inne, przepyszne dania. Wystarczy takie, jak muska!

Składniki
- 2 bakłażany,
- 50 ml oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g mieszanego mielonego mięsa,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 4 listki mięty,
- 1 cebula,
- 50 g masła,
- 50 g mąki,
- 650 ml mleka,
- 80 g tartego żółtego sera.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm. Oliwę wymieszać z czosnkiem i odrobiną soli. Posmarować nią plastry bakłażana z obu stron. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7 minut w 200°C. Zsunąć z blachy razem z papierem i poczekać, aż wystygną.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną miętę, oregano i cebulę. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i, mieszając, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, naraz wlać połowę mleka i szybko wymieszać na gładką masę. Postawić na wolnym ogniu i stale mieszać.
Kiedy sos zacznie wrzeć, wlać resztę mleka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Sos beszamelowy zdjąć z ognia, wymieszać z połową tartego sera.