Musaka - grecki przysmak
Tradycyjna grecka musaka (moussaka) to pomidorowo-bakłażanowa zapiekanka z mięsem mielonym pod beszamelem. W wersji uproszczonej, "kryzysowej" rezygnujemy z bakłażanów na rzecz łatwiej dostępnych składników.
1. Mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni.
2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy je, rozgniatamy widelcem, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
3. Przygotujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzchu wykładamy grubą warstwę startego sera i ewentualnie, połówki pomidorków koktajlowych.
5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut. Wierzch gotowej zapiekanki można udekorować dowolną zieleniną.