Reklama

Reklama

Musaka - grecki przysmak

Tradycyjna grecka musaka (moussaka) to pomidorowo-bakłażanowa zapiekanka z mięsem mielonym pod beszamelem. W wersji uproszczonej, "kryzysowej" rezygnujemy z bakłażanów na rzecz łatwiej dostępnych składników.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • Pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
  • pomidorki koktajlowe i zielenina do dekoracji (opcjonalnie)

1. Mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni.

2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy je, rozgniatamy widelcem, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzchu wykładamy grubą warstwę startego sera i ewentualnie, połówki pomidorków koktajlowych.

5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut. Wierzch gotowej zapiekanki można udekorować dowolną zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje