Muszelki z farszem paprykowym
Do muszelek można przygotować kilka różnych farszy na tej samej bazie (cebula, czosnek, wędlina) – np. serowy, pomidorowy, brokułowy. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki na 10 porcji:
- 25 dag makaronu duże muszle
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag wędzonego boczku (lub innej wędliny)
- po jednym strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 10 dag startego żółtego sera
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1 Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wędlinę pokroić w niedużą kostkę, dorzucić do cebuli i czosnku, chwilę razem smażyć. Papryki oczyścić, pokroić na małe kawałki,dodać na patelnię. Wszystko doprawić solą i pieprzem, smażyć razem przez kilka minut.
2. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić, zahartować zimną wodą. Napełniać muszelki farszem i wkładać do wysmarowanego pozostałą oliwą naczynia żaroodopornego. Posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Udekorować bazylią.