Reklama

Reklama

Musztardowe kluski z dziurką

Świetny dodatek do mięs

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 10 dag kaszy manny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • Sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, smaż chwilę. Cebulę obierz, grubo posiekaj, dodaj do boczku. Dołóż smalec. Smaż dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.

Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą.

Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką.

Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuj kuleczki.

Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie.

W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wkładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama