Musztardowe kluski z dziurką
Świetny dodatek do mięs
Składniki:
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania)
- 10 dag kaszy manny
- 1 jajko
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, smaż chwilę. Cebulę obierz, grubo posiekaj, dodaj do boczku. Dołóż smalec. Smaż dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.
Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką.
Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuj kuleczki.
Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie.
W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wkładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.