Musztardowe kluski z dziurką

Świetny dodatek do mięs, ale mogą być jedzone również jako samodzielne danie, np. z sosem grzybowym i surówkami.

Dodatek musztardy do ciasta nadaje kluskom wyjątkowy smak
Dodatek musztardy do ciasta nadaje kluskom wyjątkowy smak123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku.

Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą.

Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką.

Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuj kuleczki. Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie.

W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wykładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Podawaj z sosem mięsnym lub grzybowym - dzięki dziurkom sos nie spłynie z klusek.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas