Musztardowe kluski z dziurką
Świetny dodatek do mięs, ale mogą być jedzone również jako samodzielne danie, np. z sosem grzybowym i surówkami.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku.
Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką.
Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuj kuleczki. Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie.
W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wykładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z sosem mięsnym lub grzybowym - dzięki dziurkom sos nie spłynie z klusek.
***
Zobacz także: