Na co zwrócić uwagę kupując bakalie?

Bakalie są nieodłącznym składnikiem wielu wigilijnych potraw i ciast. Kupując je, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Często możemy znaleźć suszone owoce z niechcianym dodatkiem oznaczonym literą "E". Czytaj dokładnie etykiety i sprawdzaj skład. Na rynku jest coraz więcej zdrowych produktów. Jak wybrać dobre bakalie?

Bakalie co roku goszczą na wigilijnym stole
Bakalie co roku goszczą na wigilijnym stole123RF/PICSEL

Co nie powinno znaleźć się w składzie bakalii?

Bakalie to przede wszystkim suszone gruszki, jabłka, morele, rodzynki itd. Wyglądają bardzo pysznie i kusząco. Należy jednak pamiętać, że zawierają dużo cukru, a w niektórych z nich znajdziemy również bardzo niekorzystne dla zdrowia dodatki, które mają zazwyczaj oznaczenie litery "E". Pakowane bakalie zawierające tą substancję są dłużej zdatne do jedzenia. Ale to jedyny plus, ponieważ składniki te nie zostają obojętne dla naszego organizmu. Zdrowy skład produktu powinien być krótki i pozbawiony skomplikowanych nazw chemicznych. Także barwniki, które są częstym składnikiem suszonych owoców, mogą powodować reakcje alergiczne skóry. Jeśli w składzie widzimy składnik E220, produkt ten lepiej szybko odłożyć z powrotem na sklepową półkę. Jest to dwutlenek siarki, którego należy unikać.

Co może znajdować się w bakaliach? Ze spokojnym sumieniem możemy włożyć do koszyka produkty, które zawierają olej roślinny, np. słonecznikowy. Odpowiednim wariantem są również suszone owoce na wagę - świetnie nadadzą się do kompotu oraz ciasta świątecznego, a także świątecznej nalewki. Nic dodać nic ująć, tylko palce lizać!

Cukier i szkodliwe konserwanty

Bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą się okazać także benzoesany sodu czy kwasy benzoesowe. Związki te oznaczone są kodami E210 oraz E211, mogą podrażnić przewód pokarmowy i wywoływać różnego rodzaju alergie np. skórne. Z koszyka wyjąć należy wszystkie suszone owoce, w których skład wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy. Jego nadmierne spożywanie przyczynia się do rozwoju m.in. cukrzycy typu 2.

Zdrowe święta i odpowiednia dieta

W święta nie należy się ograniczać, ale warto pamiętać o tym, że to, w jaki sposób się odżywiamy, jest bardzo istotne. Dieta wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu i dobre samopoczucie. W święta dobrze jest przestrzegać pewnych granic i nie przesadzać z nadmiernym objadaniem się. Jak zrobić zdrowy przysmak z bakaliami? To bardzo proste:

  • 100 gram gorzkiej i mlecznej czekolady rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu,
  • wymieszać z dowolnymi bakaliami - suszone banany, orzechy, morele, czy śliwki i wymieszać,
  • gotową masę przelać do foremki i po ostygnięciu wstawić do lodówki. Po godzinie wyciągnąć i posypać wiórkami kokosa.

Bakalie mogą z nami gościć przez cały rok. Są one bardzo zdrowe i stanowią źródło wielu witamin z grupy A, D, E oraz K. Dodatkowo zawierają błonnik, który pomaga uregulować procesy trawienne. Jedzenie bakali zaleca się szczególnie kobietom w okresie menopauzy oraz osobom przemęczonym i żyjącym w ciągłym stresie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas